Alternaturk Ana Sayfa
Norm Enerji Sistemleri
  GÜNEŞ ENERJİSİ   RÜZGAR ENERJİSİ   JEOTERMAL   DALGA ENERJİSİ   HİDROELEKTRİK  BİYOETANOL   ELEKTRİK  BOR  ÇOCUK
 
klima Nedir? Nasıl Çalışır
Komprasör
Klima Tarihi
Klimalarda Enerji Tasarrufu

 

Klimalar


Klima Nedir?
Klimanın görevi ortamı soğutmak ve havadaki nem oranını düşürmektir. Bu amaçlar için kullanılan sistemlere klima denir. İngilizce air conditioner olarak adlandırılır.

Klima Nasıl Çalışır?
Bir klimanın çalışması buzdolabı çalışma sistemine benzer. Kapalı bir sistemde dolaşan gazın sırasıyla sıvılaştırılıp tekrar gaz haline getirilmesi sayesinde soğutma gerçekleşir.
Klimadaki kondansör gazı yüksek basınçla sıvılaştırır. Bu işlem sırasında dışarı ısı verilir. Biz ortamın soğutulmasını istediğimiz için bu ısıyı uzaklaştırmamız gerekmektedir. Binaların dışında gördüğümüz klima fanları bu işlevi yapar.
Yüksek basınçla sıvı haline geçen maddemiz klima içindeki yollarda gezerken basıncı düşerek tekrar gaz haline döner. Bu da dışarıdan ısı alınması demektir. Yani dışarı soğur. Bu soğukluk ortama fanlar yardımıyla üflenerek klima çalışmış olur.
Basınçla sıvı hale gelme ve tekrar buharlaşırken gaz hale geçme olayı bazı okuyucularımıza çok mantıksız ya da sihirli bir durum gibi gelebilir. Günlük yaşamımızda şahit olabileceğimiz basit bir olayla bu soğutmayı açıklamaya çalışalım. Evlerde kullandığımız çakmakların içinde yüksek basınçla sıvılaştırılmış bir gaz bulunur. Eğer çakmayın alt kısmında bulunan contadan gazı boşaltırsak bu esnada çakmağın soğuduğunu, hatta çevresinin donduğunu görebiliriz.
Klima çalışma Mekanizması
Klima parçaları
Klima içinde görev yapan bazı parçaların görevleri şöyledir;
Kompresör: Klima içindeki akışkanın hareketini, devir daimini sağlar.
Kondansör: Yüksek basınçla gazı sıvılaştırır.
Evapadör: Yoğuşturucu olarak da bilinir. Gazın tekrar yoğunlaştırıldığı bölümdür.

Klima ve Havadaki Nem
Bir klimanın sadece soğutma işlemi yapması yeterli değildir. Havadaki nemin de azaltılması gerekir. Havadaki nem en az sıcaklık kadar etkilidir. Nem, terleme ve derideki yapışkanlık hissi nedeniyle kuru sıcaktan çok daha rahatsız edicidir.




 HABERLER
 DOSYALAR
 ENERJİ TASARRUFU
 ENERJİ FİRMALARI
 ENERJİ VERİMLİLİĞİ
 ÇEVRE
 VİDEO BLOG
 YENİLENEBİLİR ENERJİ
 ENERJİ İLANLARI

E-posta Aboneliği :


Haberlerimiz
e- postanıza gelsin

 
 
 
Toplam Ziyaretçi