ALTERNATURK

Güneş Paneli Temizliğinde Yeni Yöntem

Araştırmacılar güneş panellerinin temizliğinde suya gerek duyulmayan bir yöntem geliştirdi. Yöntem, düşük maliyetli ve uygulanabilir olması açısından gelecek vaat ediyor.

Bilindiği gibi güneş panelleri ışığı soğurarak çalışıyor. Zamanla panellerin üzerinde biriken toz tabakası güneş ışığının solar hücrelere daha az ulaşmasına neden oluyor. Bu da panel verimini azaltıyor. Bunu önlemek için yapılan kuru temizlik panel yüzeyini çizebiliyor. Suyla yapılan temizlik ise su tüketimine neden oluyor.

Dünyadaki mevcut güneş panellerinin temizliği için yılda 40 milyar litre su harcandığı düşünüldüğünde geliştirilen yöntemin önemi daha çok ortaya çıkıyor. Üstelik önümüzdeki 10 yıl içinde dünya elektrik üretiminin onda birinin güneş panellerinden üretilmesi hedefleniyor. Bu da yeni panellerin daha çok güneş alan çöl gibi toz-kum bulunan bölgelere kurulması demek.

Susuz temizleme nasıl çalışıyor?
Güneş paneli temizleme sistemi elektrostatik ilkeye göre çalışıyor. Panel üzerinde tozlarla aynı yükle yüklenmiş bir panel gezdiriliyor. Bu sayede panel üzerinden itilen tozlar yüzeyin temizlenmesini sağlıyor.

Araştırma MIT yüksek lisans öğrencisi Sreedath Panat ve makine mühendisliği profesörü Kripa Varanasi’nin bir makalesinde anlatılıyor.

Varanasi, dünya çapında her zamankinden daha verimli güneş panelleri geliştirmek için ortak çabalara rağmen, toz gibi sıradan bir sorun aslında her şeye ciddi bir darbe indirebilir” diyor. Panat ve Varanasi tarafından gerçekleştirilen laboratuvar testleri, panellerden gelen enerji çıkışındaki düşüşün, toz birikimi sürecinin en başında keskin bir şekilde gerçekleştiğini ve temizlik yapılmadan sadece bir ay sonra yüzde 30’luk azalmaya ulaşabileceğini gösterdi. 150 megavatlık bir güneş enerjisi tesisatı için güçte yüzde 1’lik bir azalma bile, hesapladıklarına göre, yıllık gelirde 200.000 dolar kayıpla sonuçlanabilir. Araştırmacılar, küresel olarak, güneş santrallerinden elde edilen elektrik üretimindeki yüzde 3 ila 4’lük bir düşüşün, 3,3 milyar ila 5,5 milyar dolar arasında bir kayıp anlamına geleceğini söylüyorlar.

Exit mobile version