Bilim insanları standart fotovoltaik hücrelerin belirli alanlarda yerini alabilecek bir teknolojide sona yaklaşmış olabilir. MIT’deki mühendisler ve Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) yüzde 40 verimle çalışan yeni sitemde ısı enerjisini kulanıyor.
Sistem nasıl çalışıyor?
Fotovoltaik (PV) hücreler görünür ışıkla çalışır. Termofotovoltaik (TPV) hücreler ise ısı kaynağından yayılan kızılötesi ışımayla çalışıyor. Önde ısıyı yakalayan germanyumdan bir plaka bulunuyor. Bu plakanın yaptığı ışıma fotovoltaik hücreler tarafından elektriğe dönüştürülüyor.
TPV sistemleri, endüstriyel ve tüketici uygulamaları açısından büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, henüz piyasaya sürülmüş değil. Bunun en önemli nedeni sistemlerin karmaşıklığı ve yüksek maliyetler.
MIT Makine Mühendisliği Bölümü’nden Kariyer Geliştirme Profesörü Asegun Henry’nin açıklamasına göre“Termofotovoltaik hücreler, termal pillerin uygulanabilir bir konsept olduğunu göstermenin son önemli adımıydı. Bu, yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştırma ve tamamen karbondan arındırılmış bir şebekeye ulaşma yolunda kesinlikle kritik bir adım”