Gobi Çölüne Mega GES

By | 7 Eylül 2015

Çin yenilenebilir enerjiye olan yöneliminin bir diğer ayağında, ilk büyük ölçekli ticari güneş tesisinin inşasına Gobi Çölü’nde başladı. Delingha diye adlandırılan devasa tesis, Qinghai Eyaleti’nde 25 kilometre karelik boş bir alana yayılacak ve bir dizi güneş aynasına bağlı, altı dev güneş kulesi barındıracak.

Screenshot_2015-09-07-09-57-28

Tesis tamamlandığında 200 MW’lık elektrik üretebilecek. Bu da yıl boyunca Qinghai eyaletindeki 1 milyon evin elektrik ihtiyacını karşılayabilmesimânâsına geliyor. Qinghai Güneş-Termal Güç Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Wu Longyi basına verdiği demeçte“Tesisin 15 saat ısı depolaması yapabilecek şekilde tasarlanması sebebiyle, sürekli ve stabil elektrik üretimini garantiliyor”diyor.

Svati Kirsten Narula’nın Quartz’taki haberine göre, tesis, Oakland, Kaliforniya tabanlı Bright Source Energy ve Çin’deki Shanghai Electric Grubu tarafından ortak geliştiriliyor. İnşaatın ilk aşaması, iki güneş kulesini tamamlamak. Böylece 452 bin evin ihtiyacı karşılanacak. Ardından geri kalan dört kule tamamlanacak ve en az 1 milyon evin elektriği üretilecek. BrightSource Kaliforniya’daki Mojave çölündeki, 393 MW’a kadar elektrik üretebilen ve dünyanın en büyük yoğunlaştırılmış güneş gücü (CSP) tesisinin de ortağı.

Business Standard’ın haberine göre, bir kere kurulup çalışmaya başladıktan sonra tesis, her sene standart olan 4,26 milyon tonluk kömür tüketimini ortadan kaldıracak. Dolayısıyla, yıllık 896 bin ton karbondioksit ve 8 bin seksen ton sülfürdioksit emisyonunu azaltacak.

Ayrıca tesis, Çin elektrik şebekesine 5 GW güneş enerjisi ekleyecek ve “2015 yılı sonuna kadar güneş fotovoltaik teknolojisinden 17,8 GW kapasitede elektrik üretme” hedefine doğru ilerlemesine yardımcı olacak. Yenilenebilir enerji için harcanan meblağlar dolar üzerinden değerlendirildiğinde, günümüzdeyenilenebilir enerji yatırımlarıyla Çin en önde giden ülke durumunda.

Business Standard’ın haberine göre, 2014 yılı itibari ile güneş enerjisi kapasitesi 28,05 GW, yani 2005 yılındaki miktarın 400 katı. Hâlihazırda mevcut planlarla 2020 yılına gelindiğinde, bu miktarın 100 GW’a arttırılması planlanıyor.

Çin 50 MW’lık güneş tesisini de Shanxi Eyaleti’ndeki Datong şehrinde inşa etmeyi planlıyor. Pekin’deki yetkililer 2030 yılına gelindiğinde, ülke enerjisinin yüzde 20’sinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasını istiyorlar. Kaynak: Gaiadergi.com

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir