2050'ye Kadar Ağırlık Petrol ve Doğalgaz

By | 4 Aralık 2011


Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan “World Energy Outlook 2011” için konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız Türkiye’nin gelecekteki enerji kullanımıyla ilgili beklentilerden bahsetti.

Yıldız, Sabancı Center’da, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan “World Energy Outlook 2011” raporunun Türkiye tanıtımının açılışında yaptığı konuşmada, 2050 yılına kadar doğal gaz ve petrolün enerjideki ağırlığının devam edecek gibi gözüktüğünü, kömürü de işin içine kattıklarında dünyada yüzde 75-80’ler oranında enerji kaynaklarının temelinin ortaya çıktığını kaydetti.

Türkiye enerji politikaları ve stratejilerinin başına yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından özellikle arz güvenliğini temin edecek yapıyı kurguladığını ifade eden Yıldız, “Bunları liberalleşme, serbestleşme, özelleştirmelerle beraber özel sektör yatırımlarıyla beraber gerçekleştirmeye karar verdi. Bunlar önemli tercihler. Türkiye bu tercihlerini değiştirmeyecek. Türkiye özellikle enerji sektöründe özel sektör kanalıyla yapacağı üretim yatırımlarına, özelleştirmelere devam edecek” dedi.

Büyük Yatırım Geliyor
Türkiye’nin halen uluslararası yatırımcı için bir cazibe merkezi olduğunu vurgulayan Yıldız, “Önümüzdeki günlerde yine sektörümüze ciddi bir sermayenin geleceğini buradan sizlerle paylaşmak isterim. Bu Türkiye, sektör adına, enerji yapılanmasına adına sevindiricidir” şeklinde konuştu. Geçtiğimiz günlerde yapılan bazı yatırım ve anlaşmalara da değinen Yıldız, Karadeniz’de uluslararası petrol ve doğal gaz şirketleriyle yaptıkları anlaşmaların, kısmen de olsa artık ağırlık merkezini bundan sonra Akdeniz’e doğru bırakacağını bildirdi.

Konuşmanın satış başları şöyleydi:

  • Yerli kömür rezervlerinin tarafımızdan kullanılması ve özel sektöre açılması doğru bir iştir.
  • Elektrik üretiminde yerli kömürün katkısının payı artırılacak.
  • Kömür santralleri çevreye duyarlı olacak.
  • Nükleer güç olmazsa olmaz.
  • Su kaynaklarının da 2023 yılına kadar önemli ölçüde harekete geçirilebilecek.
  • Rüzgar’da bazı gecikmeler oldu. Telafi edilecek.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir