700 Santralde Güneş Paneli Kullanılıyor.

By | 26 Temmuz 2011


Dünyadaki halka açık şirketlerin sera gazı salımı miktarlarını kurumsal yatırımcıların bilgisine sunan Carbon Disclosure Project/Karbon Saydamlık Projesine (CDP) karbon salımını raporlayan Türkiye’den “ilk” telekomünikasyon şirketi Türk Telekom, enerji dönüşüm programı ile her yıl 5 bin 400 hektarlık bir ormanın azaltacağı kadar karbon emisyonunu engelleyecek.
Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Bozkurt, Büyükada’ya giden bir yelkenlide şirketin sürdürebilirlik çalışmalarına ilişkin düzenlenen “karbon-nötr” basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Doğayla dost iletişim” sloganıyla yeni bir dönemi başlattıklarını, iyi bir kurumsal vatandaş kimliği ile ekonomik, sosyal ve çevresel sorumlulukla hareket ederek, tüm sosyal paydaşlara değer yaratmayı hedeflediklerini söyledi.

2005 yılından bu yana altyapıya 10 milyar lira yatıran, 2010’da 700 milyon liranın üzerinde kurumlar vergisi ödeyen, Türkiye’ye Değer projeleri kapsamında 6 bin genç sporcu yetiştiren, 76 Türk Telekom eğitim kurumunda 30 bin çocuğa eğitim olanağı sağlayan Türk Telekom’un ofislerdeki uygulamalarını sürdürülebilirlik ilkelerine uygun hale getirmek üzere adımlar attığını anlatan Bozkurt, müşterilerin enerji kaynaklarını daha etkin kullanmalarına yardımcı olmak için çevreci ürün ve hizmet seçenekleri sunduklarını belirtti.

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN FAYDALANMA ARTACAK

Bozkurt, yapılan çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:
“Türk Telekom olarak 47 ilde bulunan 700 santralde güneş enerjisi paneli kullanıyoruz. Araç filomuzda yapılan optimizasyon çalışmaları ile filodan kaynaklanan karbon salımını yılda yaklaşık 2 bin 200 ton azalttık. Müşterilerimizden gelen arıza, tesis ve nakil talepleri saha görevlilerine elektronik ortamda ilettiğimiz Hatta Çözüm projesi ile ayda 2 ton kağıt tasarrufu gerçekleştiriyoruz. Mürekkep kullanımını yüzde 25 azaltan Ecofont uygulamasını dünyada ilk kez kullanan telekomünikasyon şirketiyiz. Tüm Türk Telekom çalışanlarının Ecofont’u aktif kullanması sayesinde karbon salımımızı yılda 22 bin 500 kilogram azaltıyoruz. Görüntülü görüşme uygulamamız Telepresence ile 1 yılda gerçekleştirilen 1.754 toplantıda karbon salımımızı 2 bin 554 ton azalttık. Ayda ortalama 40 ton kağıdı da geri dönüşüme kazandırarak, karbon salımından yılda 240 ton azaltıyoruz.

Sürdürülebilirliği bir şirket politikası olarak benimsiyoruz ve bu anlayışla 1.200 yöneticimize iklim değişikliğinin nedenleri, sonuçları ve yapılabilecekler konularında eğitim verdik. Yine bu çerçevede Türk Telekom Akademi’de üç yılda 1,5 milyon kişiden fazla katılımcı ile gerçekleştirilen eğitimler sayesinde yaklaşık 5 bin 500 ağaç kesilmekten kurtuldu. 144 lokasyonda kullandığımız videokonferans cihazları ile karbon salımımızı 1.859 ton azalttık.”

2011 sonunda güneş enerjisinden faydalanan merkezlerinin sayısının binin üzerine çıkacağını dile getiren Bozkurt, soruları yanıtlarken, grup şirketlerinin de enerji verimliliği ve iklim değişikliği konusunda adımlar atmaya başlayacağını söyledi.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RİSKLERİNİN FARKINDA OLMAK, İYİ BİR YÖNETİMİN GÖSTERGESİ”

Toplantıya, Sabancı Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen CDP Türkiye operasyonunu temsilen katılan Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nakiye Avdan Boyacıgiller de iklim değişikliği risklerinin tüm sektörleri doğrudan veya dolaylı olarak etkilediğine dikkati çekerek, “İklim değişikliği risklerinin farkında olmak, ölçmek ve yönetmek iyi yönetimin bir göstergesi” dedi.

Boyacıgiller, 2011’de CDP’nin finans sektörü tarafından yoğun şekilde kullanıldığına, tüm dünyada genişleyerek ve yeni projelerle devam ettiğini dile getirerek, Türkiye’de 2011 yılı için yaptıkları CDP çağrısına 11 şirketin yanıt verdiğini, Türk Telekom’un 100 şirket arasında daveti kabul eden ilk teknoloji şirketi olduğunu söyledi.

Türk Telekom’un, İstanbul’un Adalar ilçesinde görev yapan çalışanlarının kullanımı için filoya eklediği ve kullanımı sırasında karbon salımı sıfır olan elektrikli araçlar da tanıtıldı.

Toplantıda verilen bilgiye göre, dünyanın en kapsamlı çevre projesi olarak kabul edilen CDP, tüm dünyadaki halka açık şirketlerin sera gazı salım miktarlarının ve iklim değişikliği ile ilgili risk yönetim politikalarının kurumsal yatırımcıların bilgisine sunulmasını amaçlıyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir