Arçelik Kaktüs Bulaşık Makinesi

By | 4 Haziran 2012


Arçelik A.Ş.’nin Kaktüs Bulaşık Makinesi Projesi, T.C. Kalkınma Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD) hazırlık çalışmalarında yer aldığı Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda Türkiye’yi temsil edecek en iyi uygulamalar arasında yer alıyor.
“Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” vizyonuna paralel olarak ‘Sürdürülebilir Gelişim’ yaklaşımı ile hareket eden, çevreyi ve doğal kaynakları koruyarak sürdürülebilir kılmayı tüm faaliyetlerinde gözeten Arçelik A.Ş.’nin Kaktüs Bulaşık Makinesi Projesi, 20-22 Haziran 2012’de Brezilya’da gerçekleşecek Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda (Rio+20) Türkiye’yi temsil edecek uygulamalardan biri oldu.
T.C. Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) kolaylaştırıcılığında yürütülen Rio+20 Zirvesi hazırlıkları çerçevesinde Türkiye’nin başarılı uygulamaları İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) desteğiyle geçtiğimiz günlerde seçildi. Rio+20 Zirvesi’nde sunulacak ‘Sürdürülebilir Kalkınma’ ve ‘Yeşil Ekonomi’ kavramlarını destekleyen En İyi Ülke Uygulamaları iş dünyasından şirketler; kamu kurumları; üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen proje ve programlar arasından belirlendi. Arçelik A.Ş.’nin Kaktüs projesiyle geliştirdiği çevre dostu bulaşık makinesi dünyada artmakta olan enerji ve doğal kaynak talepleri için enerji ve su kaynaklarını son derece verimli kullanıyor. Proje süresince enerji ve su tüketiminin düşürülmesinin yanı sıra üründe kullanılan malzemelerin geri dönüşümü ve üretim esnasında çıkan sera gazı emisyonunun minimuma indirilmesi konusunda çalışmalar yapıldı.

Kaktüs Bulaşık Makinesi Projesi kapsamında geliştirilen Arçelik bulaşık makinesi, dünyanın en az su tüketen ürünü…

Yapılan çalışmalar sonucunda yıkama başına 0,68 kWh ( yıllık 194 kWh, A+++ enerji sınıfından % 10 daha verimli) enerji tüketimi ile “Dünya Enerji Şampiyonu” olan ve Eco 6L programında 6 lt. su tüketimi ile “Dünyanın En Az Su Tüketen Ürünü” olan Arçelik 63109 HIT mümkün olduğu kadar az doğal kaynak ve enerji tüketimi ile 13 kişilik bulaşığı A performansında yıkamaktadır.

Bugün Türkiye’de hanelerde yaklaşık 8 Milyon adet bulaşık makinesi kullanılmaktadır. Bu makinelerin % 90’ı A enerji seviyesi (1,05 kWh) ve 15 lt su tüketimine sahiptir. Halen kullanılmakta olan makinelerin Kaktüs projesinde geliştirilen makine ile değişmesi halinde Türkiye’nin yıllık elektrik tüketiminin (200.000 GWh/yıl) binde beşi ve 500.000 kişilik bir yerleşimin yıllık su ihtiyacı tasarruf edilebilecektir.

Kaktüs projesi, 2011 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca Enerji Verimli Ürünler kategorisinde ve İstanbul Sanayi Odasınca Çevre Dostu Ürün kategorisinde birincilikle ödüllendirilmiş olmasının ardından bu yıl da Türkiye’yi Rio’da ‘Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşil Ekonomi’ alanındaki en iyi uygulamalardan biri olarak temsil edecektir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir