Bandırma Doğal Gaz Santralı

By | 24 Ekim 2010


Türkiye elektrik pazarının lideri olmayı hedefleyen Enerjisa’nın, iki sene önce temelini attığı Enerjisa Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Santral, 930 MW kurulu gücü ve 7.000 GWh’in üzerinde yıllık üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük ve en verimli doğal gaz santralı olan Enerjisa Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı Türkiye elektrik talebinin yüzde 3,5’unu karşılayacak.

Sabancı Holding ve Avusturyalı enerji devi Verbund ortaklığında faaliyetlerini sürdüren Enerjisa’nın, Türkiye’nin elektrik enerjisi ihtiyacını en verimli ve çevreyle uyumlu bir şekilde karşılamaya katkı sağlamak üzere iki sene önce temelini attığı Enerjisa Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

Santral’ın açılışına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş,  Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Verbund CEO’su Wolfgang Anzengruber ve çok sayıda davetli katıldı.

“Elektrik enerjisi ihtiyacını, sürdürülebilir, rekabetçi ve çevreyle uyumlu olarak karşılıyoruz”
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, açılışta yaptığı konuşmada, Sabancı Holding olarak Türkiye enerji sektörünün öncüsü olduklarını söyleyerek, “Türkiye’de rekabetçi bir serbest piyasanın tüm kurum ve kurallarıyla işleyeceğine olan inancımız tam. Enerjisa Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı ülkemizin, herhangi bir alım garantisi olmaksızın, sadece rekabetçi bir serbest piyasa yapısına duyulan bu güvene dayanarak devreye alınan en büyük santralıdır.” dedi.  Sabancı sözlerine şöyle devam etti: “, Sanayimizin ve halkımızın ihtiyacı olan elektrik enerjisini Enerjisa Bandırma Santralı ile, sürdürülebilir, rekabetçi ve çevreyle uyumlu olarak karşılayacak olmak, elektrik enerjisi sektöründeki iddiamızın somut bir göstergesidir. Enerjisa, ortakları Sabancı ve Verbund’dan aldığı güçle,  2015 yılı için hedeflediğimiz minimum yüzde 10 pazar payını yakalamak için yatırımlarına  kararlılıkla  devam edecektir”. Bandırma’daki yatırımlarına devam etmeyi arzu ettiklerini söyleyen Güler Sabancı, şebeke bağlantısı izni ve lisans alır almaz ikinci santralin inşaatına başlayacaklarını bildirdi. Sabancı, bölgede rüzgar santralı da kurmayı planladıklarını aktardı.

Verbund CEO’su Wolfgang Anzengruber ise, Sabancı-Verbund ortaklığında kurulan Enerjisa’nın Türkiye enerji piyasasında önemli bir konuma sahip  olduğunu belirtti. Anzengruber, “Enerjisa olarak  Türkiye elektrik sektörünün en büyük yatırımcısıyız. Kriz döneminde dahi yatırımlarımızı aksatmadan sürdürdük. Türkiye’nin en büyük ve en verimli  santralı olarak uluslararası standartlarda hizmet verecek olan Enerjisa Bandırma Doğal Gaz Santralı’nı en hızlı bir şekilde tamamlamayı başardık. Bu başarıda, hızla büyüyen Türk ekonomisinin ve serbestleşen enerji piyasasının çok önemli bir rolü var.” dedi.

Yılda 7 milyar kilowatt saat elektrik üretimi
550 milyon Euro’luk yatırımla 26 ayda tamamlanan Enerjisa Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı, Türkiye’nin kriz sonrası yine hızla artan elektrik enerjisi talebine en kısa sürede cevap vermeyi amaçlıyor.  Enerjisa Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı,  %59 verimi ile Türkiye’nin en verimli doğalgaz santralı oldu. Bandırma Santralı’nın bu yüksek verimlilik oranı, yılda 50 bin ton daha az karbon salımına yol açarak küresel ısınma tehdidini azaltmaya katkıda bulunacak. Santral, yıllık 7 milyar kilowatt saatin üzerinde  elektrik üreterek,Türkiye elektrik talebinin  %3,5’ini karşılayacak.

Enerjisa Fen Lisesi Açıldı
Mevcut ve yatırım aşamasındaki santrallerinin bulunduğu bölgelerin insanlarına, çevre şartlarına ve ekonomisine katkı  sağlamayı hedefleyen Enerjisa, Sabancı Vakfı işbirliğiyle inşa edilen Enerjisa Bandırma Fen Lisesi’ni de hizmete açtı.  26 derslikli ve 480 öğrenci kapasiteli Bandırma Fen Lisesi’nin açılışında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı  Güler Sabancı, “Sabancı Topluluğu’nun sosyal sorumluluk anlayışının kapsamı, iş faaliyetlerimiz ve onların etkileriyle sınırlı değildir. Faaliyet gösterdiğimiz her alanda tüm kurumlarımızdan, faaliyetlerini ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri göz önünde bulundurarak yönetmelerini ve toplumu geliştirmeyi öncelikli olarak gündemlerinde tutmalarını bekleriz. Ortağımız Verbund’un da paylaştığı bu anlayışla, Enerjisa ve Sabancı Vakfı işbirliğiyle yapımı tamamlanan Enerjisa Bandırma Fen Lisesi, bu anlayışla,  geleceğin Türkiye’sini inşa edecek nesiller yetiştirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmetine verilmiştir” dedi.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir