Bozcaada Hidrojen'i Kullanıyor

By | 9 Ekim 2011


Türkiye’nin  hidrojen enerjisi alanında ilk resmi girişimi gelecek için umut vaat ediyor.

Yenilenebilir enerji üretimine yabancı olmayan Bozcaada’da bu kez hidrojene dayalı elektrik üretimi başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleşen projenin maliyeti 1.5 milyon dolar. Hidrojen enerjisi santrali 55 kw gücünde bir pilot proje olmasına karşın şimdilik 20 evin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.

Hawaii ve Kanarya Adaları gibi adalara benzer sistemlerle enerji ulaştıran UNIDO-ICHET şirketinin üstlendiği proje güneş paneli ve rüzgar türbininden üretilen elektriği elektrolizörle hidrojen olarak depoluyor.

Konuyla ilgili konuşan UNİDO-ICHET Türkiye Genel Direktörü Mustafa Hatipoğlu, bu projeyle hidrojenle kendi enerjisini üretme yolunda Türkiye’nin güzel adalarından Bozcaada’nın doğasıyla uyumlu bu çaba ileride daha geniş uygulamalara dönüşecek” dedi. Alternatif enerji kaynakları arasında hidrojen enerjisinin düşük hacim, yüksek depolama kapasitesi, verimlilik ve çevre dostu niteliğiyle öne çıktığını söyleyen Hatipoğlu, 2003’ten bu yana imzalanan sözleşmeyle Enerji Bakanlığı’nın hidrojen geliştirme uygulamalarına destek verdiğini kaydetti.

One thought on “Bozcaada Hidrojen'i Kullanıyor

  1. Hakkı Altun

    Enerjide dışa bağımlı olan Türkiyenin, Bozcaadadaki hidrojen enerji santrallerini bütün illere yaygınlaştırmamasnı anlamak mümkün değil Yoksaeengelliyen mi var. Yüce Allah, güneşi rüzgarı,suyu isanların sınırsız hizmetine sunmuş ki, ey… müslümanlar bunmlardan elektrik üretin, namerde muhtaç olmayın.Yine ey… Türkiye, karadenizin altını ortadoğunun petrollerine eşdeğerde hidrojen sülfürle doldurdum.onu ordan çıkarıp,hidrojen enerji santralin 1Sinpta kurmayı akıl ettiniz de sizi kim engelledi.Bana söyleyin ben lolaya el koyayım….

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir