Çakmaktepe Enerji Santrali

By | 29 Eylül 2010


Doğalgaz kaynaklı elektrik üreten santraller arasında dünyanın en büyükleri arasında sayılan Çakmaktepe Enerji Santrali hizmete girdi.

İzmir’in Aliağa ilçesinde konumlandırılan santral 280 MW gücüyle 350 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip.

Santalde şuan için 6’sı çalıştırılan 28 adet Wärtsilä 20V34SG gaz motoru, 2 adet buhar türbini ilavesi ve kombine çevrim sistemi bulunuyor. Kullanılmayan motorların iletim hatlarının tamamlanmasından sonra devreye gireceği bildirilen santralin motorları Finlandiya kökenli 70 ülkede faaliyet gösteren Wärtsilä şirketinden temin edildi.
Santral açılışına Finlandiya Türkiye Büyükelçisi Kirsti Eskelinen, Wärtsilä Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CFO’su Raimo Lind, Wärtsilä Güç Santralleri Grup Başkanı Vesa Riihimäki, Çakmaktepe Enerji A.Ş. ve Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan katıldı.
ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, santral için yaptığı çalışmalardan bahsederken yenilenebilir enerji alanında, özellikle jeotermal ve rüzgar enerjisi olarak yatırım hazırlıklarının bulunduğunu belirtti.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir