Dünyada İkinci

By | 26 Mart 2011


Dünyada sadece Danimmarkalı bir firmanın ürettiği sistemi şimdi bir Türk firması da üretiyor.

Bahsettiğimiz yerli firma Erensan Isı Sanayi A.Ş. Daha çok enerji üreten gemilerde kullanılan atık ısı kazanını dünyada 2. üreten firma olan Enerjisan, yurt içi ve yurt dışından siparişler almaya başladı.
Erensan Genel Müdürü Efkan Çeviker, kullanılan sistemi şöyle tarif ediyor:
“Yüzer bir santral olarak dizayn edilen enerji gemilerinde elektrik üreten dev motorlar var bu motorlar yakıt olarak fuel oil kullanıyor. Enerji üretilirken de doğal olarak 360 dereceye yakın sıcaklıkta egzost çıkıyor ve atmosfere atılıyor. Biz geliştirdiğimiz teknoloji ile bu sıcaklığı 170 dereceye indiriyoruz ve aradiki enerjiyi suya verip kızgın buhar elde ediyoruz. Bu buhar da türbine gidiyor ve yeniden elektrik üretiyor. Böylece enerji verimliliği yüzde 30 yükseliyor”

Atık ısı kazanların imalatının özel bir teknoloji gerektirdiğini anlatan Evkan Çeviker, “Gazın ısısını suya geçirmek kritik bir konu. Bunun için ısı transferi yüzeyleri yapmanız gerekiyor. Bir tarafta sıcak gaz bir tarafta soğuk su var. Gazın içinde muazzam oranda kükürt de var. Kükürtün suyla teması halinde aşındırıcı etkisi çok yüksek. Bütün bunları bertaraf etmek gerekiyor” dedi. Karadeniz Holding’in 9 gemi için sipariş verdiğini belirten Çeviker, firma olarak 1 milyon Euro’luk arge projesi yaptıklarını ve ilk yerli üretim ‘atık ısı’ kazanın uygulandığı eneri gemisinin Haziran ayında elektrik satmak için denizlerde olacağını söyledi.

Yüzde 30 verim sağlayan bu teknoloji fuel oil veya doğalgaz üreten karasal santrallerde de kullanılabiliyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir