Evde Elektrik Üret Şebekeye Sat

By | 16 Ağustos 2011

Hürriyet Gazetesinden Erkan ÇELEBİ’nin rüzgar enerjisine dair yazdığı köşe yazısı.

BİR evin tüm ihtiyacını karşılayabilen rüzgar türbinleri artık lisans almaya gerek kalmadan 9 bin TL’den başlayan fiyatlarla müstakil ev, villa, çiflik, site ve apartman bahçelerine kurulabiliyor. Kurulan her türbin ortalama 4 yılda kendini amorti ediyor ve fazla üretilen elektriğin kilovatsaati de 7-11 dolar arasında değişen fiyatlarla satılabiliyor.

LİSANSSIZ elektrik üretimine izin veren yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye’de de “Evinin elektriğini üret, fazlasını sat” uygulamasına dönük adımlar hızlandı. Bir evin tüm ihtiyacını karşılayabilen rüzgar türbini 9 bin TL’den başlayan fiyatlarla müstakil ev, villa, çiflik, site ve apartman bahçelerine kurulabiliyor. Kurulan her rüzgar türbini ortalama 4 yılda kendini amorti ediyor ve fazla üretilen elektriğin kilovatsaati de 7-11 dolar arasında değişen fiyatlarla elektrik dağıtım şirketlerine satılabiliyor. Tüm bunlar, başta İstanbul’daki Göl Mahal Evleri, İzmir Güzelbahçe’deki Dört Mevsim Konakları, Mesa Çengelköy Evleri gibi yeni projeler olmak üzere rüzgar türbinlerinin müstakil evlerde, yazlık villa, çiflik, benzin istasyonu, apartman ve sitelerde hızla yaygınlaşmasını sağlıyor.

Faturadan düşülebiliyor
Kurulum maliyeti 9 bin TL olan 3 kilovatlık bir rüzgar türbini, müstakil ev ve villaların tüm ihtiyacını karşılayabiliyor. Maliyeti 40 bin dolar olan 30 kilovatlık rüzgar türbini de bir apartmanın ya da 10-15 evden oluşan küçük sitenin tüm elektrik talebine yetebiliyor. Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, Büyükçekmece’deki 38 villalık Göl Mahal Evleri’nde toplam 100 bin Euro yatırımla gerçekleştirilen rüzgar türbinlerinin kapasitesi 100 kilovatı buluyor. Site yönetimi, elde edilen elektriği dağıtım şirketine satarak, bedelini elektrik faturalarından düşülmesini sağlayabiliyor.
Dağıtım şirketine satış
Çeşme, Alaçatı, Bodrum, Marmaris, Didim, Kuşadası, Antalya, Çanakkale, Gelibolu, Balıkesir, Bandırma ve İskenderun’la birlikte İstanbul’un Çatalca, Silivri, Çekmece, Çengelköy gibi ilçelerinde de hızla yayılan rüzgar türbinlerinden elde edilen toplam elektrik, şimdiden 2 bin megavata ulaşıyor. Yeni yönetmelikle lisans almadan 500 kilovatın altındaki bireysel üretimlere izin verilmesiyle birlikte rüzgar türbinlerinin şebeke bağlantılı olarak kurulabilmesinin de önü açılmış oldu. Bu yeni düzenleme, bireysel üreticilere ürettiği elektriği kendi kullanabilme ve fazlasını dağıtım şirketine satabilme imkanı da sağladı. Bu sayede 1980’li yıllardan bu yana Avrupa’da olduğu gibi artık Türkiye’deki konutlar da kendi elektriğini üretebiliyor ve üretiminin fazlasını satarak, ek gelir sağlayabiliyor. Yönetmelikte yapılan düzenlemeler yerli rüzgar türbinünün kullanımını teşvik amacıyla elektrik satış birim fiyatında da farklılıklar getiriyor. 500 kilovat ve altında bireysel üretim sağlanan ithal rüzgar türbinlerinden elde edilen elektriğin kilovatsaatini dağıtım şirketine satış fiyatı, 7.3 dolar olurken, bu yerli rüzgar türbinlerinde 11 dolara çıkıyor. Ayrıca yeni düzenleme sağlanan enerjinin satışının önünü açarken bu satışı elektrik dağıtım kuruluşlarıyla da sınırlıyor.
Komşuya satmak yok
Yeni yönetmelik, türbin sahibinin ihtiyaç fazlasını komşusuna ya da başka kişi ve kuruluşlara satarak gelir elde etmesine ise izin vermiyor. Üretilen ihtiyaç fazlası elektrik dağıtım şirketi tarafından satın alınıyor ve ödemeleri aylık olarak yapılıyor. Ayrıca, yönetmelikte yapılan  değişiklik ile villa sitelerinin de ortak rüzgar türbinleri oluşturmalarının da önü açıyor. Ayrı ayrı rüzgar türbini kurmak yerine birleşerek büyük kapasiteli türbin kurma yoluna gidebiliyor. Bu yolla maliyeti düşürmeleri mümkün olabiliyor.

Türbin üretiminde yerli atağı da var

TÜRKİYE’deki rüzgar enerjisi santralı pazarında kullanılan rüzgar türbinlerinin büyük bölümü ithal ediliyor. Türkiye’de oluşturulan rüzgar türbin çifliklerinin bir kısmında da Avrupa’dan ithal ikinci el türbinler de bulunuyor. Soyut Holding, SoyutWind markasıyla yerli malzeme kullanarak üretimiyle pazarda öne çıkarken, Yap-Sar Makine da yerli teknoloji kullanarak ürettiği Wind-Sar rüzgar türbini piyasaya sunuyor. GSR Enerji ise WAW türbinleriyle yerli üretim yapanlar arasında yer alıyor. Ayrıca Pars Makina, Ayetek Wind, Ard enerji gibi 8 firma daha bulunuyor.

Aküyle çalışanlar elektrik depoluyor

Rüzgar türbinleri şebeke bağlantılı ve akülü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Şebeke bağlantılı sistemler üretilen elektrik enerjisini ana şebekeye aktarıyor. Genelde 50-500 kilovat güç aralığında üretilen şebeke bağlantılı rüzgar türbinleri ile üretilen elektrik enerjisinin gerilim ve akım değerleri çok yüksek olduğu için depolanamıyor bu nedenle de anında şebekeye aktarılıyor.
Akülü sistemler sınıfına ise genel olarak 1-30 kilovat gücündeki rüzgar türbinleri giriyor. Bu türbinler, ürettikleri elektrik enerjisini akülere aktarmak vasıtası ile depoluyor. Depolanan elektrik enerjisi ise daha sonra invertörler aracılığı ile kullanıma sunuluyor. Akülü tip türbinler özellikle elektrik enerjisinin bulunmadığı kesimlerde kullanılıyor.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/18483972.asp?mnID=18483972

15 thoughts on “Evde Elektrik Üret Şebekeye Sat

  1. Yaşar Hoşcan

    İyi günler,

    Bildirinizi okudum.SSiz kutlarım.

    Ayvalık ta yazlığımız var. Burada mini rüzgar gülü ve güneş
    enerjisinden evimin gereksinmesi kadar elektrik üretmek isterim. Bu konuda alrenaturk de bir iletişim adresi maalesef bulamadım. Size yazmak zorunda kaldım.

    Saygılar sunarım.

    Yaşar HOŞCAN

    Reply
  2. SOLAR-BAZAAR

    Bireysel kullanım, konut-ev-yazlık-çiftlik-site, kurum ve kuruluşlara yönelik 500 kW altı tüm güneş enerjisi solar sistem bileşenleri ile yardımcı ekipman ve opsiyonel aksesuarlar için Türkiye’nin her yerinden iletişim 444 0 941. Elektrik olmayan, şebekeden uzak-bağımsız akülü veya elektrik olan yerlerde şebeke bağlantılı sistemler için Proje Geliştirme hizmeti ile stoktan derhal ürün sunma imkanı mevcuttur… SOLAR-BAZAAR

    Reply
  3. hasan

    (Kurulan her türbin ortalama 4 yılda kendini amorti ediyor ve fazla üretilen elektriğin kilovatsaati de 7-11 dolar arasında değişen fiyatlarla satılabiliyor)… bilgilendirmeniz tamamen yanlis …Lütfen sizden ricamiz yeniden düzeltme notuyla bir yazi daha kaleme almanizdir.bu yaziyi hazirlarken birilerinin ekmegine yag yada reklam yaparak ülke gündemine düsürmek istemeniz gayrisiyle bu yanlis bilgiyle beni ziyadesiyle üzmüstür.düzeltme yazinizi beklemekteyim simdiden tesekkür ederim.

    Reply
  4. adem

    her türlü ihtiyaca uygun güneş enerjisi elektirik sistemi kurmaktayım güneş panelleri ile akü şarjı ve bu akülerle inverter sistemi ile şehir şebekesi gücünde (240) V elektrik kullanabilirsiniz ihtiyaca göre fiyat verilmektedir detaylıo bilgi için : 544 672 9310

    Reply
  5. ishak kantar

    Ben dereden elektrik uretmek istirum 100 kw ureten bir jenerator kullanmayi dusunuyorum benim ogrenmek istedigim maliyeti tahminen ne olur jeneratorun haricinde baska malzeme kullaniliyormu ve uretilen elektrigi kime satacagim ayda kac para kazanabilirim bakim gerektiriyormu ve daha fazla bilgi verirseniz sevinirim

    Reply
  6. SOLAR-SANTRAL

    Bilindiği üzere 500 kW altı uygulamalar için İzin / Lisans zorunluluğu bulunmuyor. İsteyen herkes kendi elektriğini üretebilir (LÜY). Kullanım fazlasını da şebekeye satabilir, mahsuplaşabilir.
    İletişim : solar@normenerji.com.tr

    Reply
  7. Metin Çakmak

    henüz ürettiğiniz enerjiyi satabilme (veya satan duydunuzmu?)konusunda bir yasa çıkartıldığı konusunda bir fikri olan varmı..henüz böyle bir şey yok..var diyen kişi,kurum ve kuruluş lütfen verileri paylaşmalarını rica ediyorum.. yanlış bilgilendirilmeyelim..

    Reply
  8. SOLAR-SANTRAL

    “Öğrenmek isteyenler” için bkz: Elektrik Piyasası / Lisanssız Üretim (Kaynak EPDK web sitesi)

    Reply
  9. Varol

    Merhaba ben saniyede 50 litre akan dereden elektrik üretip şebekeye satmak istiyorum. bu acaba mümkün müdür?

    Reply
  10. fuat çeber

    merhabalar . ben evimde böyle birşeyi kullanmak istiyorum yanlız kafama takılan soru şu bir apartmanda 2 tanesi dublex 1 tanesi 3+1 ev akrabayız bu evlerin elektrigini tam anlamıyla çamaşır makinası buzdolabı televizyon fön makinası hatta ısıtıcılar vb. ev aletlerini bir arada kullanabilecegimiz bir rüzgar tribünü mevcutmudur ve ne kadara yaptırılabilir apartmanın önünde baçeside var teras da var .

    Reply
  11. Solar Pazar

    Ev, konut, villa, çiftlik, ofis, büro, işyeri, şirket, atölye, fabrika vb… Elektrik abonesi olan herkes (gerçek veya tüzel kişi) lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilir. Yani, günümüzde isteyen herkesin kendi elektriğini kendi üretebilme imkanı mevcuttur (LÜY: Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği).
    Evdeki mevcut elektrikli sistemin elektrik ihtiyacını rüzgar ve/veya güneş enerjisi ile kendiniz sağlayabilirsiniz. Bahse konu uygulamalar için Şebeke Bağlantılı (On-Grid) Sistemler kullanılmaktadır.
    Bulunduğunuz yerdeki yerel rüzgar ve güneş potansiyeli önemlidir. Keşif, Proje Geliştirme vb. teknik destek faydalı olabilir.
    İletişim : Norm Enerji Sistemleri, Istanbul Türkiye

    Reply
  12. mehmet

    merhaba ben köyümüdeki akarsuya 500 kv lık türbün kurmayı düşünüyorum 500 kv elektirik üretebilirsem aylık ne kadar kazanırım teşekkürler

    Reply
  13. Erdinç

    Herkese merhaba

    Herkes nasıl ve ne kadar elektrik üreteceğini konuşuyor ama bunun şebekeye nasıl satılacağı asla konuşulmuyor, sorulmuyor hatta merak edilmiyor. Evet şebekete nasıl satılacak. Sözde elektrik dağıtım şirketleri çift taraflı saatler takacaklar ama diğer yandan tedaş elektrik mühendisleri bunun mümkün olamayacağını söylüyorlar. Alternatif akım frekanslarının tutmayacağını , sadece AG şebekesi primerinden frekans ayarlayıcı ile belki olabilir şeklinde beyanlar var. Elektrik idarelerinde müdürler dahil kimse bir şey bilmiyor. Evet bu nasıl olucak bunu bilen varsa lütfen yardımcı olsun . Millet panellere yüzlerce lira masraf yapacak ve elektrik satamayacak.. Konuşanlar konuşuyor ama gerçek manada bir bilgi yok ortada. Elektriği satmak için ne yapmalıyız… Tebligatlarda , bildirilerde satabilirsiniz yazıyor ama nasıl ??? Lütfen yardım bilginizi paylaşınnki hep beraber refaha çıkalım.

    Reply
    1. seydi topal

      erdinç bey haklısınız ortada bir kavram karmaşası var…ancak çift taraflı sayaçlar bağlanarak evlerin çatısına kurulu gücünüz kadar sistem kurup satmak mümkün artık veya araziniz varsa 1 mw.ta kadar lisans almadan enerji satabilirsiniz ancak tüm bu işleri yapabilmeniz için bir proje hazırlamanız ve bunun için gerekli makamlardan izin almanız lazım….sistemde kullanılan tüm eviricilerin frekans genlikleri zaten sisteme uygun ve eviriciler sebeke frekansına otomaik olarak kendi frekanslarını uyarlıyorlar bu sözü söyleyen arkadaş sanırım hiç evirici kataloğu görmemiş olsa gerek…

      Reply
  14. yunus coskun

    Slm.
    Benim 50 donum arazim var. Burada panelle elektirik uretmek istiyorum. Lisans gerekiyormu?
    Veya bu arazimi uretim mutesebislere nasil kiraya verebilirim

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir