Güneş Enejisiyle Klorlama

By | 24 Ocak 2011


İzmir Büyükşehir Belediyesi köylerdeki su depolarının klorlama işlemini otomatik bir mekanizmaya bağlıyor. Mekanizma güneş enerjisi sistemi sayesinde elektrik kesintilerinden etkilenmeyecek.

Pilot proje olarak 2010’da 5 köye, depolardaki içme suyunun otomatik olarak klorlanmasını sağlayacak sistem kuran İZSU Genel Müdürlüğü, bu yıl projeyi genişleterek 50 köye ulaşacak. Su depolarına enerji hattı çekmek yerine güneşten kendi elektrik enerjisini üreten İZSU, böylelikle temiz enerji ile hem köylere su dağıtıyor hem de iş gücü kazancıyla kara geçiyor. Kullanılmaya başlanan güneş enerjisi sayesinde, daha önce personel tarafından klor tableti atılarak köylere sağlıklı su temin edilirken, şimdi bu işlem otomatik olarak yapılıyor.

Hangi köylere kurulacak?
Sistem Aliağa’nın Karakuzu, Menemen’in Hatundere, İğnedere, Alaniçi, Karaorman, Menderes’in Ataköy,  Maydonoz,  Deliömerli, Değirmendere, Çamönü, Efemçukuru, Çile, Küner, Torbalı’nın Karaot, Saipler,  Dağkızılca, Selçuk’un Arvalya, Bayındır’ın Havuzbaşı, Ahmetler, Urla’nın Gölcük, Bademler Çınaraltı, Tekebaşı, Seferihisar’ın Orhanlı (3 adet), Çamtepe, Payamlı, Kemalpaşa’nın Zeamet, Sarılar, Damlacık (2 adet), Gökkaya, Cumalı, Yeşilköy (2 adet), Yeni Kurudere, Kamberler, Bayramlı, Çınarköy, Aşağı Kızılca (2 adet), Nazarköy, Çarşıklı, Buca’nın Kaynaklar, Karşıyaka’nın Yamanlar, Güzelbahçe’nin Yelki,  Küçükkaya, Gaziemir’in Sarnıç köyleri ile daha sonra belirlenecek 2 köye monte edilecek.

Sistem nasıl çalışıyor?
Şebeke elektriğine uzak yerleşim yerleri için en ekonomik ve pratik olan güneş enerjili klorlama sistemi, köylerin sularını temizlerken vatandaşların sağlıklı bir yaşam sürmesini de sağlıyor. Güneş panelleri üzerine güneş ışınlarının düşmesiyle, yarı iletken kristal modüller elektron akımı ile DC (doğru akım) enerji üretimi yapıyor. Üretilen enerji regüle edilerek akülere depolanıyor. Depolanan enerji, çeviriciler vasıtası ile 220 volt enerjiye çevriliyor. Bu şekilde yapılan enerji üretimi ile şehir şebekesinden uzak su depolarına gelen içme ve sulanma suları, enerjisini sistemden alan dozaj pompaları ve sistemin otomasyonda çalışması için gerekli olan elektronik zaman belirleme ünitesi ile istenilen zaman diliminde istenilen dozlama ayarında çalışıyor. Ayrıca aynı enerjiden faydalanılarak su depolarının iç ve dış aydınlatmaları yapılıyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir