Güneş Enerjili Telefon

By | 19 Temmuz 2013

SunPartner
Bir Fransız şirketi olan SunPartner güneş enerjisiyle çalışan telefon arayışına yeni bir teknolojik çözüm getirdi.

Bilindiği gibi akıllı telefonların en önemli sorunlarından biri pil ömürleri. Çok sayıda uygulama çalıştıran bu telefonların şarj süreleri 24 saat zor dayanıyor. Bu nedenle sık şarj ihtiyacını giderecek teknolojiler aranıyor.

Bu teknolojilerden biri de güneş enerjisi. Aslında güneş enerjili cep telefonu yeni bir fikir değil. Kapak kısmında güneş hücresi bulunan cep telefonları bile yapıldı. Güneş hücreleri (güneş gözesi) kapakta olan bu telefonlar güneşi almaları için ters olarak bırakılmaları gerekiyor.  Bu da sürekli gözü ekranda veya uyarı ışıklarında olan akıllı telefon kullanıcıları için pek kullanışlı değil.

Fransız SunPartner firması ekran üzerine yerleştirilen şeffaf bir güneş hücresi geliştiriyor. Yarım milimden daha ince olan şeffaf güneş pili sayesinde cep telefonu güneşten veya yapay ışıktan aldığı enerjiyle pillerini doldurabiliyor.

Şeffaf güneş hücresinin şeffaflığı arttıkça verimi düşüyor. Şu an %90 şeffaflıkta kullanılan ince hücre verimlilik bakımından sınıfta kalıyor. Bu haliyle şarj süresini %20 uzatabilen teknolojinin 2014’te daha yüksek verimli güneş hücreleri kullanılarak cep telefonlarının şarj süresini fark edilir şekilde uzatması hedefleniyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir