Güneşi Var, Yatıyor

By | 12 Ağustos 2010

Sabah Gazetesi’nde yazan Meliha OKUR güneş enerjisinin ülkemizdeki duruma değinen bir yazı kaleme aldı.

Meliha Okurun yazısı Türkiye ve Almanya’nın güneş enerjisi bakımından kıyaslanmasını içeriyor. Almanya’nın güneşi bize oranla az olmasına karşın güneş enerjisi alanında yaptıkları dev atılımlara dikkat çeken OKUR’un “Güneşi yok, satıyor; güneşi var, yatıyor” başlıklı yazısının bir kısmı aşağıda verilmiştir:

İyi de biz, güneşten niye para kazanmıyoruz ki? Elin oğlu kazanıyor. Üstelik güneşi yok! Almanya’dan bahsediyoruz. Suyu, kömürü bol. Doğalgaz ithal ediyor. İşe bakın ki, olmayan güneşe yatırım yapmış. Sektör, 18 milyar euroya ulaşmış. 350 bin kişiye iş sağlıyor. İspanya ve ABD’ye güneş teknolojisi ihraç ediyor.
Kullandığı elektriğin yüzde 25’ini nükleerden sağlayan Almanya, 30 yaşın üstündeki santralleri bir bir söküyor. Nükleer santrali sökmek, kurmaktan daha pahalı. Almanya kararlı. 2028’e kadar elindeki nükleer santralleri söküp atacak. Nükleer santralin riski de, karşı çıkanı da çok ama biz nükleer santral yapmak için çırpınıyoruz.

Uzmanıyla konuştum.
Güneşle sıcak paraya nasıl ulaşabileceğimizin yollarını anlattı. O gücü Kristof Kolomb, “Güneşi takip ederek yeni bir dünyaya yelken açıyoruz” diyerek anlatmış. Hepimiz güneşin gücünü unuttuk. Sanayileşmiş ülkeler suçlu. 1 kw saat enerji üretmek için 638 gr karbondioksit salıyorlar. Doğa, güneş isyan ediyor. Her şeyin bir sonu var. Güneşin de!.. Bilim dünyası, “Yeni güneşi nasıl oluşturabilirim”in peşinde…
Ben ise bunların peşinde koşan, güneşle soğutan Dr. Ahmet Lokurlu’yla konuşuyorum. Kendisi Almanya’da yaşayan bir bilim insanı. Nükleer santral riziko asistanlığı yapmış. Enerji teknolojilerine disiplinlerarası yaklaşmayı benimsemiş. Yüksek ısılı yakıt hücreleri ve enerji ekonomisi üzerine çalışmış. “Enerji kullanımı ile nüfus artışı arasında çok ciddi bir bağ var” diyor. Tehlikeye dikkat çekiyor. “Milat’ta, dünya nüfusu 220 milyon kabul ediliyor. Bin yılında dünyanın nüfusu 440 milyon, 1850’de 1 milyar, 78 yıl önce 2.7 milyar, bugün ise 7 milyar.”

Yedi milyar, dünyayı hızla tüketiyor. Enerji açığı had safhada… Gelinen nokta savaşların ana sebebi. Oysa doğayı koruyan, tüm dünyanın ortak kullanabileceği ekonomik bir yapıya ihtiyacımız var. Dr. Lokurlu, güneşle soğutan teknolojide Türkiye’yi üs yapmaya çalışıyor. Maliyeti yüksek diyenler, ülkeye zarar veriyor. Güneş’e “Özel destek” gerekiyor!.. Kısacası, güneşin altında yatmaktan başka bir şey bilmeyen Türkiye, güneşsiz Almanya’yı örnek almalı.

One thought on “Güneşi Var, Yatıyor

  1. fikret seviçin

    bizim burda dogal gaz geldi diye bazı geri zekalılar calısır vaziyette günes enerjilerini söktütüyorlar yarın pisman olcaklar ama ne care

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir