Haiti Depreminde Güneş Enerjisi

By | 28 Ocak 2010

Haiti’yi 12 Ocak’ta sarsan depremin ardından ülke halkından hayattakalanlar çok zor zamanlar geçiriyor. Gıda, içme suyu, ilaç gibi gereksinimlerin yanında ülkede ciddi bir elektrik sıkıntısı var.

Haiti’de deprem sonrası elektrik şebekesinin de büyük oranda hasar görmesi tıbbi çalışmaları aksatırken gece olduğunda aydınlatma da yok denecek kadar azaldı. Görgü tanıklarının belirttiğine göre haiti sokakları depremin ilk günlerinde lastik yakarak aydınlatılmaya bile çalışıldı.

Ülkeye pek çok alanda yapılan yardımların yanında elektrik enerjisi sağlamak amacıyla güneş paneli yardımları da yapılıyor. Bazı yenilenebilir enerji firmaları ülkenin aydınlatma ve benzer enerji sorunlarını çözmek maksadıyla çeşitli ekipman yardımlarında bulunuyorlar.

Sun Ovens International: Firma güneş fırını yardımında bulundu. Bu fırınlar gneş ışığının ısıtma etkisinden yararlanarak yemek pişirebiliyor. Ekonomik durumu kötü olan haiti’de bu fırınlar 11 yıldır zaten kullanılıyordu. Firma bölgeye 8 saatte 12.000 kişiye yemek pişirebilecek miktarda güneş ocağı gönderdi.

Worldwater & Solar Technologies: Kızılhaç yardım istasyonuna günde 30.000 galon su pompalayan mobil güneş enerjili arıtım tesisi bağışladı.

Digicell: Firma ülkenin telefon şebekelerini düzeltmeye çalışırken zorunlu iletişimleri karşılamak için 1.000 güneş enerjili telefn bağışladı.

Sol Inc. : Gece aydınlatmayı sağlamak için 100 solar sokak aydınlatma sistemini deprem bölgesine gönderdi.

One thought on “Haiti Depreminde Güneş Enerjisi

  1. Ahmet Genç

    Çeşitliliğe bakarmısınız!Yemeğini pişiriyor,suyunu pompalıyor,sokağını aydınlatıyor ve haberleşmeyi tesis ediyor.
    Umarım basiretli yöneticilerimiz olası İstanbul depremi için
    bu konularıda etraflıca düşünüp gerekli tedbirleri almışlardır.
    Almamışlarsada yenilenebilir enerji işleriyle uğraşan firmaların bu konuyu araştırıp yetkililer nezdinde gerekli girişimlerde bulunması gerekmektedir.

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir