İTÜ Elektrik Dağıtım Otomasyonu Laboratuvarı

By | 21 Nisan 2013

dagitim-otomasyon
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Dağıtım Otomasyonu Laboratuvarı Siemens’in desteği ile yenilendi. İTÜ öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin modern teknolojiyle eğitim yapmasını ve deney imkanına kavuşmasını sağlayacak olan Elektrik Dağıtım Otomasyonu Laboratuvarı, 16 Nisan 2013 Salı günü düzenlenen bir törenle hizmete açıldı.

Elektrik Dağıtım Otomasyonu Laboratuvarı’nda kullanılacak ekipmanın modern cihazlarla değiştirilmesine ek olarak, iç restorasyon ve projeksiyon temini gibi ihtiyaçlar da Siemens desteğiyle tamamlandı.

Laboratuvarın açılışında Siemens Akıllı Şebekeler Global CEO’su Dr. Jan Mrosik, Siemens Akıllı Şebekeler Global CFO’su Bernd Haetzel, Siemens Akıllı Şebekeler Türkiye Direktörü Hasan Ali Pazar, Siemens Akıllı Şebekeler Ticari Direktörü Tolga Afşin ve Siemens uzmanlarının yanı sıra, başta Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik ve Prof.Dr. İbrahim Özkol olmak üzere İTÜ’lü akademisyenler ve başka üniversitelerdeki meslektaşları da yer aldı.

Siemens, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü bünyesindeki Elektrik Tesisleri Laboratuvarı’nı yenileyerek Elektrik Dağıtım Otomasyonu Laboratuvarı adı altında tekrar hizmete girmesine destek oldu. Laboratuvarda Siemens’ten temin edilen 1 adet mesafe koruma rölesi (7SA6), 1 adet diferansiyel rölesi (7UT6), 1 adet aşırı akım rölesi (7SJ80), 1 adet gerilim rölesi (7SJ80), 1 adet SICAM 1703 RTU, 1 adet SICAM 230 SCADA yazılımı, 5 adet pano ve ihtiyaç duyulan yardımcı ekipmanlar hizmete alındı.

Öğrencilere deney imkanı sunacak olan Elektrik Dağıtım Otomasyonu Laboratuvarı, öğrencilerin koruma tekniği ve teknolojileri ile bunların enerji otomasyon sistemlerine entegrasyonu hakkında bilgi sahibi olmalarını, RTU ve SCADA yazılımı sayesinde enerji otomasyon sistemleri ile ilgili detaylı bilgi edinmelerini sağlayacak.

Okullar, üniversiteler ve araştırma kurumlarıyla işbirliği yaparak bilimi ve öğrenimi destekleyen Siemens, uzun yıllardır üniversitelerle farklı alanlarda işbirliği gerçekleştiriyor. Endüstri sektörü ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Siemens’in katkılarıyla kurulan Endüstriyel Otomasyon Laboratuarı çalışmalarını sürdürürken, bu laboratuvarda öğretim üyeleri tarafından Simatic PLC, Simatic HMI, Simatic NET, Simatic PCS 7, Simotion, Sinamics ve Sinumerik eğitimleri veriliyor. Ayrıca, Siemens AG Yönetim Kurulu Üyesi ve CTO’su (Chief Technology Officer) Klaus Helmrich de Konuk Profesör ünvanıyla Koç Üniversitesi’nde yılda bir kez konferans veriyor( daha önce gerçekleştirdi). Bu uygulamalar haricinde Geleceğin Profesyonelleri projesi, öğrencilere burs, staj imkânı ve bazen de esnek zamanlı çalışma fırsatları sunuyor. Öğrenciler, edindikleri deneyimle akademik öğrenimlerini daha bilinçli yönlendirebilirken, mezun olduktan sonra da daha iyi tercihler yapabilme şansı elde ediyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir