Japonlar Ortak Arıyor

By | 7 Ocak 2014

Japonlar Nükller santral için ortak arajışında.

Japon enerji şirketleri, Sinop’ta yapılacak nükleer santral için Türk ortak arayışına girdi. Görüşmelerin olumlu bulduklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santralin sadece hisse oranında değil, inşası ve ekipman tedarikinde de Türk firmaları için çok önemli fırsatlar sunduğunu dile getirdi.

Başbakan Erdoğan’ın Japonya ziyaretine katılan Enerji Bakanı Yıldız, Sinop için teklif veren Japon enerji şirketi Taise şirketiyle bir araya geldi. Bakan Yıldız, Akkuyu’da olduğu gibi Sinop’ta da nükleer santralin en yüksek standartlar gözetilerek güvenlik tedbirlerinin alınacağını, Taisei şirketinin bu anlamda dünyadaki tecrübelerini bir defa daha gördüklerini söyledi. Bakan Yıldız, “Fukuşima kazasından sonra dünyada nükleer santral yapılırken güvenlik tedbirleri çok daha titiz bir şekilde alınıyor. Biz hem Akkuyu hem de Sinop’a yapılacak santrallerde gerek depreme dayanıklılığı gerekse diğer güvenlik kriterlerinde ince eleyip sık dokuyoruz” dedi. Marmaray’ı yapan ve aynı zamanda Sinop’ta yapılacak nükleer santralin inşası için de teklif veren Taisei şirketinin Başkan ve CEO’su Takashi Yamauchi ve şirket yetkilileriyle bir araya gelen Yıldız, görüşmelerinde şirketin dünya üzerinde depreme dayanıklı geliştirdikleri teknolojileri (yastıklama sistemi, yağ damperli sistem, vb) görme imkanı bulduklarını söyledi. Ayrıca Taisei Şirketi yetkililerinin Sinop nükleer santral projesinin inşaat işlerinde Türk şirketlerle ortaklaşa yer almak istediklerini beyan ettiklerini anlatan Bakan Yıldız, “Türk şirketleriyle görüşmeler yapıyorlar. Bu görüşmeleri olumlu buluyoruz. Sadece nükleer santralin hisse oranında değil, inşası ve ekipman tedarikinde de Türk firmaları için çok önemli fırsatlar var. 515 bin parçadan oluşan ve 22 milyar dolara mal olacak bir nükleer santralin yapımında 8 milyar dolara kadar olan kısmını Türk sanayi şirketleri yapabilecek. Bu iki nükleer santralde 16 milyar dolarlık bir yatırım fırsatı demek” diye konuştu.

One thought on “Japonlar Ortak Arıyor

  1. Hasan Eker

    Bir atom enerji santralının atıklarından direk ve indirek çevreye, doğaya ve insalara (kanser!) doğan zararı 100 Milyar dolar ve en az 10.000 yıl sürüyor!
    Atom atıklarını bu gezegenimizde sağlıklı ve kalaıcı depolamak mümkün değildir! Fukushimada bile dahada radyasyonlu atık suları depolamıyorlar ve her gün 40.000 ton zehirli (radyasyonlu) su denize akıyor veya yer altına sızıyor! Sonudna hepimiz gıda zincirinden bu zehirleride içiyoruz/yiyiyoruz!
    300 gün güneşi ve bol jeotermal kayanakları artı yaterince rüzgarı olan bir ülkeye bir atom santralı kurmak tam tamına birinci derecede geri zekalılktır!

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir