Japonların 3 katı tüketiyoruz

By | 7 Mayıs 2014

2014-05-07-10-46-08

KOSGEB Bursa Bölge Müdürü Ahmet Akdağ, Türkiye’de herhangi bir iş için Japonya’nın kullandığı enerjinin 3 katının sarf edildiğine dikkat çekti.

Küçük ve orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Detsekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Fransız Kalkınma Ajansı ortaklığıyla “KOBİ’lerde Enerji Verimliliği Projesi (KOBİENVER), Bursa’da Hilton Otel’de tanıtıldı. Enerji verimliliğinin önemi ve KOBİ enerji verimliliği pilot çalışmaları hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıda konuşan KOSGEB Bölge Müdürü Ahmet Akdağ, “Toplam ithalatımızın yüzde 25’i enerji alımından oluşmaktadır. Türkiye’nin 2012 yılındaki cari açığının yaklaşık 84 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde bu azımsanmayacak bir rakamdır.

Mevcut yönelimlerin sürdürülmesi halinde 2030 yılına gelene kadar enerji tüketiminin bugünkü tüketimin yaklaşık 2 katı olması bekleniyor. Stratejik değeri daha da artan enerji verimliliğinin en önemli göstergesi şu anda enerji yoğunluğu. Enerji yoğunluğu, bin dolar değerindeki gayrisafi yurtiçi hasıla üretimi için ne kadar enerji tüketildiğini ifade etmektedir. G-20 ülkeleri arasında 2011 yılında yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, Türkiye’de bin dolarlık bir üretimin enerji yoğunluğu 0.27. Japonya’da ise bu oran 0,10. Diğer bir deyişle aynı işi yapmak için Japonya’nın 3 katı enerji harcamaktayız. Enerjiyi maalesef son derece verimsiz kullanıyoruz” diye konuştu

 

SANAYİ SEKTÖRÜNDEKİ ENERJİ TASARRUFU KOBİ’LERLE SAĞLANABİLİR

Ekonomik kalkınmanın yolunun enerji ithalatını düşürmekten geçtiğine işaret eden Akdağ, “Binalarda yüzde 30, sanayi sektöünde yüzde 20, ulaştırma sektöründeyse yüzde 15 oranında enerji tasarrufu yaparsak, Keban Barajı’nın yıllık üretimine eşdeğer, yani yaklaşık 7.5 milyar lira değerinde enerji tasarrufu yapabiliriz. Sanayi sektöründe yapılabilecek yüzde 20’lik enerji tasarufu, tüm işletmelerimizin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lerimizle mümkündür. Hep birlikte atılacak kararlı adımlar, geleceğimiz için büyük önem taşıyan politik ve ekonomik toplumsal dönüşümün temellerini oluışturacaktır” ifadelerini kullandı.

 

KOBİENVER projesi hakkında bilgiler veren Akdağ, “Enerji tasarrufunun yolu, binalarda konforu, fabrikalarda ise üretimi azaltmadan, ürün miktarı başına enerji tüketimini azaltmaktan geçiyor. KOBİ’lerin kalite ve verimliliğini arttırmak, uluslararası pazarlara açılmalarını sağlamak için çalışmalar yapan KOSGEB, enerji verimliliğine büyük önem veriyor. KOBİLER’de enerji verimliliği çalışmalarının yaygınlaşması, israfın önlenmesi ve enerji maliyetlerinin ekonominin üzerindeki yükünü ataltmak için Fransız Kalkınma Ajansı işbirliğiyle KOBİENVER projesi başlatıldı. Bursa pilot il seçildi” dedi.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir