Kanalizasyondan Enerji

By | 7 Ekim 2010


İngiltere’nin Oxfordshire bölgesinde kanalizasyon atıklarından biyogaz ve elektrik üretiliyor.
200 haneli Ditcot kasabasında kurulan kanalizasyon kaynaklı enerji santralinin teknoloji British Gas, tarafından geliştirildi.

İnsan atıklarından nasıl enerji elde ediliyor?
Kanalizasyon atıkları özel depolarda toplanıyor. Burada 3 hafta dinlendirilen alınan atıklara bu süre içinde fermantasyon yapan bakteriler ilave ediliyor. Oksijensiz solunum yapan bu bakteriler (anaerobik bakteri) kanalizasyon atıklarından besleniyorlar ve solunumları sonrasında metan gazı oluşturuyorlar. Normalde yavaş işleyen bu tepkimeyi ortama çeşitli enzimler vererek hızlandırmak gerekiyor.
Oluşan metan gazı alışıldık yöntemde elektrik üretmek için kullanılır. British Gas, bu yöntemle elektrik üretiminin verimlilik oranının düşük olduğu gerekçesiyle evlere doğrudan gaz olarak iletmeyi uygun görmüş.
Özel yöntemlerle arıtılan ve doğalgazla arasında bir fark bulunmadığı belirtilen metan evlerde kullanılabilir özellik taşıyor. Gazın kokusuz olduğu da belirtilen bilgilerden.
Didcot projesinde ortak çalışan British Gas ve Scotia Gas bu projenin başka bölgelerde uygulamaya geçeceğine dair umuda sahipler. Şu aşamada bazı kamu kuruluşlarının çeşitli biometan projeleri üzerinde çalıştığı biliniyor; Manchester’da 500 ev biyometana hazırlanıyor. Suffolk’ta yine British Gas tarafından yürütülen bir proje bölgedeki bira fabrikasından elde dilen biyometanı 350 eve servis edecek.

Maliyet
Didcot santralinin maliyetinin 4 milyon dolar olduğu belirtiliyor. İngiltere’de 1.730.000 ton kanalizasyon atığı üretiliyor. Ülkedeki tüm atıklar kullanılabiliyor olsa 350.000 hanenin gaz ihtiyacı karşılanabiliyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir