Meksika Enerjide Yabancı Yatırımcıya İzin Veriyor

By | 13 Ağustos 2013

Enrique-Pena-Nieto
Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, enerji alanında yabancı yatırımlara izin vermek üzere Meksika Anayası’nda değişikliğe gidileceğini açıkladı. Böylece Meksika 75 yıl sonra enerji sektörünü yabancı yatırımlara açmış olacak.

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, enerji alanında yabancı yatırımlara izin vermek üzere Meksika anayasasında değişikliğe gidileceğini açıkladı.

Meksika hükümeti özel sektörün enerji yatırımlarını yasaklayan anayasanın 272nci ve 28’nci maddesinde değişiklik önerisini kongreye sevketti.

Yapılacak olan anayasa değişikliği ile Meksika milli petrol şirketi Pemex’in tekel konumu kaldırılacak ve ExxonMobil, Shell ve BP gibi petrol devlerinin Meksika sınırları içinde arama ve üretim yatırımı için önü açıklacak.

Kongreye sunulan yasa tasarısına göre Meksika’da petrol yatırımları yapacak şirketler ile üretim paylaşım anlaşması yerine, kar paylaşım anlaşması yapılacak.

Devlet Başkanı Nieto, petrol sektöründe yabancı yatırımlara izin veren anayasa değişikliğinin Meksikalıların refah artışında katkıda bulunacağını söyledi.

Meksika’nın kaya gazı dahil yarısının konvansiyonel olmayan 115 milyar varillik petrol rezervi üzerine oturduğu tahmin ediliyor.

Bu rezerve milli petrol şirketi Pemex’in 27 milyar varillik derin deniz petrol yatakları da dahil edilebilir.

Yapılacak reformlar ile Meksika günlük 2.6 milyon varilin altına düşen petrol üretimini önce 3 milyona, 2025’te de 3.5 milyon varile yükseltmeyi planlıyor.

Meksika, 1938 yılında petrol sahalarını millileştirerek, petrol üretimini özel sektör ve yabancı yatırımcılara kapatmıştı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir