Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali

By | 5 Eylül 2010


Temiz enerji alanında yatırımlarına hızla devam eden Ağaoğlu Enerji Grubu’nun Mersin Mut’daki Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali’nin resmi açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, grubun Bandırma’da yapımına başladığı Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali’nin de temel atma törenini gerçekleştirdi. İki santralin toplam 126 MW’lık kapasitesi Türkiye’nin rüzgar enerjisindeki toplam kurulu gücünün yüzde 10’unu oluşturuyor.

Tüm dünyada temiz enerjiye yatırım çağrıları devam ederken, Ağaoğlu Enerji Grubu 8 ay gibi çok kısa bir sürede faaliyete geçirdiği Mersin’in Mut ilçesindeki 33 MW’lık rüzgâr enerjisi santralinden sonra yeni yatırımı olarak Bandırma’da inşa edeceği 93 MW’lık Şah Rüzgar Enerji Santrali’nin de temelini attı.

Mersin’in Mut ilçesinde 90 milyon TL yatırımla hayata geçirilen ve yaklaşık 12 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayacak Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali’nin (RES) resmi açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve EPDK Başkanı Hasan Köktaş’ın katıldığı bir törenle yapıldı. Erdoğan, düzenlenen açılış sırasında Bandırma’daki Şah RES projesinin temel atma işlemini de Balıkesir Valisi Yılmaz Aslan ile birlikte canlı video bağlantısı ile yaptı.

Mut ve Bandırma’da eş zamanlı yapılan törenlere il protokolleri de katıldı.

Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali yılda asgari 120 milyon kWh enerji üretecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından geçici kabulü yapılarak üretime başlayan 33 MW kapasiteli Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali, toplam 90 milyon Türk Lirası yatırım maliyeti ile 8 ayda tamamlanarak hizmete girdi. Santralin yılda asgari 120 milyon kWh enerji üreterek 12.000 konutun elektrik ihtiyacını karşılaması bekleniyor.

Orta ve Batı Akdeniz Bölgesi’nde kurulan ilk rüzgâr enerjisi santrali olma özelliği taşıyan Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali, ülke ekonomisi ve çevre açısından da kazanç sağlayacak bir yatırım olma özelliği taşıyor. Santral, yıllık 72 bin tonluk karbondioksit emisyonunu engelleyecek. Bu yatırım sayesinde, ithal edilen fosil yakıtlar için her yıl ödenen 10 milyon Türk Lirası tutarında yerli kaynağın ülke dışına çıkışının da önüne geçilecek.

Şah RES 2010 Aralık ayında devreye girecek

Ağaoğlu Enerji Grubu’nun geçtiğimiz yıl Galata Wind Enerji’yi satın alarak portföyüne eklediği Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali’nin 2010 Aralık ayında devreye girmesi planlanıyor.

Her biri 3,0 MW üretim gücünde olmak üzere 22 tanesi Balıkesir, 9 tanesi Bursa il sınırları içinde toplam 31 adet rüzgâr türbininden oluşan proje toplam 93 MW kurulu güce sahip olacak. Şah RES üreteceği temiz enerji sayesinde her yıl yaklaşık 210 bin ton karbondioksit emisyonunu engellemiş olacak.

Yıllık elektrik üretimi 332 milyon kWh civarında olacak Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali’nin yaklaşık 33.000 konutun yıllık elektrik ihtiyacını karşılaması bekleniyor.

Türkiye’nin petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlar bakımından zengin olmadığını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Sadece bu ihtiyaç için her yıl 25 milyar dolar döviz harcıyoruz. Bu kaybın telafisinde en önemli yöntem alternatif enerji kaynaklarıdır. Fosil yakıtlar bakımından yoksul olsak da alternatif yakıtlar bakımından çok zenginiz” dedi. Erdoğan alternatif kaynakların kullanımında gösterdiği çabadan dolayı Ağaoğlu Enerji Grubu’na teşekkür etti.
Düzenlenen törende enerji alanındaki yatırımlarını değerlendiren Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “İnşaat projelerimizi kısa sürede hayata geçirmedeki başarımızı Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali’ni 8 ay gibi rekor bir sürede devreye alarak enerji alanındaki projelerimizde de gösterdik. Temiz enerjiye yatırım yapma kararlılığımızı bugün temellerini attığımız 93 MW’lık Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali’yle gösteriyoruz. Ağaoğlu Enerji Grubu olarak temiz enerji yatırımlarımıza devam edeceğiz. Biz Türk müteşebbisleri olarak bürokratik engeller azaltılır ve işleri daha hızlı yapmamıza olanak sağlanırsa ülkeyi ileri götürme hedefine daha kısa sürede ulaşabiliriz” dedi.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir