ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda Enerji Projesi

By | 28 Mart 2013

oddu-bap-1
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda yürütülen yenilenebilir enerji kaynakları çalışmaları kapsamında rüzgar ve güneş enerjisinin potansiyelini değerlendirmek üzere ölçüm çalışmaları yapılmaya başlandı. ODTÜ KKK Bilim Araştırma Projesi (BAP) kapsamında 60 metrelik bir rüzgar ölçüm direği inşa edilirken, rüzgarın yanı sıra güneş enerjisinin potansiyelinin tespiti için bir de güneş ölçüm istasyonu kuruldu.

 

Ölçüm sonuçlarının değerlendirilerek KKTC’de zaten mevcut olan yüksek güneş enerjisi potansiyelini rüzgar enerjisi ile birleştirip daha verimli enerji sistemlerinin tasarlanmasının hedeflendiğini belirten ODTÜ KKK Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Fahrioğlu, şunları söyledi:

“Projemiz olgunlaştıktan sonra veriler, otomatik olarak web sitemize aktarılacak ve bunu hem kendimiz inceleyeceğiz hem de gerek KKTC’de gerekse yurtdışında diğer akademisyenler ile paylaşacağız. Yeterli veriler toplandıktan sonra kampusumuz çevresindeki rüzgar ve güneş enerji potansiyelini öğrenmiş olacağız. Bu bilgiler ışığında kampusumuzda elektrik üretmek için rüzgar ve güneş enerjisi kullanmak istiyoruz”.

oddu-bap

Bu projenin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik ederek uzun vadede çevreye ve topluma katkı yapacağına da işaret eden Doç. Dr. Murat Fahrioğlu, projenin KKTC’de enerji yatırımı yapmak isteyenlere de ışık tutacağını da sözlerine ekledi.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir