Olgu RES

By | 28 Eylül 2013

olgu-res

GÜRİŞ Holding tarafından Afyon Dinar’da kurulan, 115 MW kurulu güce sahip Olgu RES, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn.Taner Yıldız’ın katıldığı törenle hizmete girdi. 40 kilometre karelik alana kurulan Olgu RES, 134 bin konutun yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak enerjiyi Dinar’ın rüzgârından üretecek. GÜRİŞ Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, üretim politikalarının sürdürülebilirlik esasına dayandığını belirterek, “Bu vizyon çerçevesinde, bugüne kadar rüzgâr, jeotermal ve hidroelektrik gibi kaynaklara yaptığımız yatırımların toplamı 2.5 milyar dolara ulaştı. Gelecek yıl, toplam kurulu gücü 290 MW olan dört yeni RESprojemizi daha hizmete almak suretiyle kurulu RES gücümüzü 490 MW’a yükselterek, jeotermalde olduğu gibi bu alanda da Türkiye’nin önde gelen enerji firmalarından biri olmayı hedefliyoruz” dedi.

Yenilenebilir enerji alanına yaptığı yatırımlarla dikkati çeken GÜRİŞ Holding, Afyon’un Dinar İlçesi’nde kurduğu Türkiye’nin 4. büyük rüzgâr enerjisi santralini (RES) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn. Taner Yıldız’ın katıldığı törenle işletmeye aldı. 40 kilometre karelik alanda kurulan Olgu RES, 115 MW kurulu güce sahip. 50 adet 2.3 MW’lık SIEMENS rüzgar tribünüyle yılda yaklaşık 310 milyon kwh enerji üretecek olan Olgu RES, Dinar’ın rüzgarından ürettiği elektrikle, 134 bin konutun bir yıllık enerji gereksinimini karşılayacak.

Açılış töreninde konuşan GÜRİŞ Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, sürdürülebilirlik kavramına dayalı enerji politikasını benimsediklerini, enerji yatırımlarını da bu temelde gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu vizyon çerçevesinde, Türkiye’nin dışa bağımlılığını en aza indirecek, doğa dostu alternatif enerji kaynaklarına yöneldiklerini kaydeden Müşfik Yamantürk, bugün itibariyle yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlarının toplamının 2.5 milyar dolara ulaştığının altını çizdi.

GÜRİŞ, rüzgârdan enerji üreten ilk 5 firma arasında

Türkiye’nin rüzgâr enerjisinde kurulu gücünün 2.655 MW olduğunu hatırlatan Yamantürk, hâlihazırda işletmede olan “Hatay-Belen ile Hatay-Şenköy’deki RES’lere ek olarak, Afyon Dinar’da işletmeye aldığımız 115 MW’lik rüzgar enerjisi santralımızla toplam kurulu RES gücümüz 200 MW’a ulaştı. Diğer bir ifadeyle, Türkiye’nin rüzgârdan üretilen elektrik enerjisinin yüzde 7.5’ini gerçekleştiren ve dolayısıyla bu konudaki en büyük ilk 5 üretici şirketten biri haline geldik” dedi.

Resmi açılışı gerçekleştirilen Olgu RES’in yatırımına yönelik inşaat çalışmalarını 2012 yılında başlattıklarını hatırlatan Yamantürk, 40 kilometre kare alana yayılan ve içerisinde 50 km den fazla yol bulunan santralin kurulu güç bakımından Türkiye’nin 4. büyük tesisi olduğunu ve bunu bir yıl gibi kısa sürede devreye almanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Yamantürk, “Bu tesisle, Dinar rüzgârını 134 bin ailenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak enerjiye çevireceğiz. Yılda yaklaşık 310 milyon kwh enerji üretecek olan Olgu RES, bunu rüzgârdan elde ederek sera gazı salımında 180 bin tonluk tasarruf sağlayacak” dedi

“2014 yılında 3’ü Türkiye’de biri Kırım’da 4 yeni RES daha kuracağız”

GÜRİŞ Holding’in rüzgâr enerjisi alanındaki yatırımlarının devam edeceğini kaydeden Müşfik Yamantürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kapsamda finansmanı ve projeleri tamamlanmış olan Edirne, Kırklareli ve Muğla’daki RES’lerimiz var. Toplam 165.5 MW kurulu güce sahip olacak olan bu üç yeni santralimizin inşasına bu yıl sonunda başlamayı ve 2014 yılında da bunları ticari olarak faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bu yatırımlarla birlikte Türkiye’de rüzgârdaki kurulu gücümüz toplam 365 MW’a ulaşacak. Kırım’da yatırımına başladığımız 250 MW’lık RES’in 125 MW’ını da 2014 yılının sonuna kadar ticari olarak işletmeye almayı hedefliyoruz.

Türkiye’de bugün itibarıyla rüzgârdan elektrik üreten şirketlerin sıralamasına bakarak ifade etmek gerekirse, bu kapasite GÜRİŞ Holding’i bu alanda en büyük firmalardan birisi haline getirmiş olacak. Bu arada, halen Ukrayna’da bulunan ve inşasına 2014 yılının başında başlanacak olan 250 MW kurulu güce sahip rüzgâr santralimizle birlikte ulusal ve uluslararası alandaki kurulu RES gücümüzün toplamı 615 MW’a ulaşmış olacak.”

GÜRİŞ Holding’in jeotermal ve hidroelektrik gibi alanlarda da yatırımları bulunduğunu anlatan Yamantürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “GÜRİŞ Holding olarak yatırımlarımız sadece rüzgâr enerjisiyle sınırlı değil. Jeotermal ve Hidroelektrik gibi alanlarda da yatırımlarımız bulunuyor. Türkiye’nin jeotermal kaynaklı enerji üretiminde yaklaşık 240 MW olan toplam kurulu gücünün yüzde 20’si Aydın Germencik’te bulunan tesisimizde üretiliyor. Bu santralimiz 2009 yılından beri çalışıyor. Aydın-Germencik’te 162.5 MW’lık ikinci JES yatırımımıza başladık. Bu yatırımımızın ilk 3 ünitesini 2014 yılında, diğer ünitelerini 2015 yılında devreye alacağız. Böylece jeotermal enerjide toplam gücümüz 210 MW olacak. Ülkemizde Elektrik Enerjisi için kullanılabilir Jeotermal Enerji kaynaklarının kapasitesinin 650-900MW arasında olduğu düşünüldüğünde, Güriş Holding önümüzdeki yıllarda 210 MW’lık kurulu gücü ile yüzde 32 lik bir oranla Türkiyenin En büyük JES işletmecisi konumunda olacak.

GÜRİŞ Holding olarak, 5.000 çalışanımız ile yürüttüğümüz tüm projelerde olduğu gibi, sürdürülebilir enerji alanındaki faaliyetlerimizin de, çevreye olduğu kadar Türkiye ekonomisine de katkıda bulunduğuna inanıyoruz. Bu inançla bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımıza bugünden sonra da devam edeceğiz.”

 

OLGU RES HAKKINDA

TOPLAM GÜÇ 115 MW
TOPLAM TÜRBİN ADEDİ 50 ADET
TRİBÜN GÜCÜ 2,3 MW
TRİBÜN HUB YÜKSEKLİĞİ 80 MT
KANAT ÇAPI 108 MT
EN YÜKSEK PLATFORM KOTU  ~1700 MT
EN DÜŞÜK PLATFORM KOTU ~1100 MT
TOPLAM YOL UZUNLUĞU 51 KM
İNŞAAT BAŞLANGICI MAYIS 2012
İLK TRİBÜN MONTAJI EKİM 2012

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir