Petrol Sahalarına Amerika Talip

By | 1 Mayıs 2010

Zorlu Enerji Grubunun elinde bulunan petrol arama lisanslarına Amerikan Transatlantic Petroleum şirketi talip oldu. Henüz karar aşamasına gelmeyen iki şirket arasındaki görüşmeler alt düzey yöneticiler arasında devam ediyor.

TPAO’yla ortaklığı bulunan Amerikan Transatlantic Petroleum şirketi Türkiye’de Pet Exploration Mediterranean International isimli Avusturalyalı firmayı satın almasıyla adını duyurdu. Bundan sonra Energy Operations Turkey (EOT) firmasını satın alan ABD’li şirket Son olarak TPAO’la ortak arama yapmak için bir protokol imzaladı.

Türkiye’de en yaşlı komplo teorilerinden bir tanesi haline gelen “Türkiye’de petrol var ama ABD çıkartmıyor” söylemi son gelişmeyle bir test sürecine girmiş oluyor. Amerikan Transatlantic Petroleum şirketinin sahibi Malone Mitchell petrol arama çalışmalarına bilindik bir nedenle başlama kararı almış. Ortadoğu petrol haritasını inceleyen Mitchell ““Türkiye’nin etrafında her yerde petrol var. Türkiye’de nasıl olmaz” dediği belirtiliyor.

“Siz daha petrol aramamışsınız”
Türkiye’de petrol arama çalışmalarından ümitli olan Malone Mitchell, ülkemizde şu ana kadar sadece 3700 sondaj yapıldığını duyunca “siz daha petrol aramamışsınız” yorumunda bulunmuş. Başarının ne ölçüde olacağı bilinmemekle birlikte Transatlantic Petroleum şirketi ilk etapta 100 sondaj gerçekleştirmeyi planlıyor.
ABD’li şirket Irak’ın kuzeyinde de sondaj gerçekleştiriyor.

Zorlu Petrogas’ın arama faaliyetlerini Amerikan bir şirkete devretmesi fikri, zaten yerli bir firma tarafından yürütülen çalışmaların yabancı eline geçecek olması nedeniyle bazı eleştirilere maruz kalıyor. İnternette yapılan kullanıcı yorumları Zorlu Grubu gibi dünya çapında profesyonelliğe sahip bir şirketin yabancılar kadar başarılı olacağı savunuluyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir