Solar Rüzgar Türbini

By | 3 Nisan 2011


Liverpool Üniversitesinde yürütülen bir çalışma rüzgar türbininin kanatlarına güneş paneli takmanın mümkün olup olmayacağını araştırıyor.

Dr Joe King başkanlığındaki ekip, rüzgar türbinlerinin kanatlarına verimliliği bozmadan güneş pili takmaya çalışıyor. Bunun için kanatın dış yüzeyi esnek solar panellerle kaplanması gibi çeşitli yöntemler deneniyor.
Yüksek tepelere ve her açıdan görülebilen alanlara yerleştirilen rüzgar türbinlerinin kanatlarının güneş pillerinden yapılması halinde ışık yansıması olabileceğini, bunun da uçaklar ve çevre sakinleri açısından rahatsızlık oluşturabileceğini fark eden araştırma ekibi bunun için de bir çözüm arayışında. Henüz kullanılabilir özellikte olmasa da ışık yansıtmayan bir güneş pili sistemi geliştirmeyi başarabildi.

İngiltere’nin güneşlenme oranı düşünüldüğünde prototip uygulama için yurt dışını düşündüklerini belirten Dr Joe King; Fas, İtalya, İspanya gibi ülkelerde sistemin işleyebileceği görüşünde. İlk deneme için Avusturya’nın düşünüldüğü belirtiliyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir