Tezekten Üretecek Değiliz

By | 11 Temmuz 2011


Ekonomi Bakanı Zafer çağlayan nükleer enerji ve HES yatırımlarına getirilen eleştirilere farklı bir savunma getirdi; Tezekten mi enerji üreteceğiz?

Zafer Çağlayan Mersin’de yaptığı konuşmada şunları belirtti;
“Fiziki ve  fiili imkansızlıklar dolayı enerjiyi dışarıdan ithal etmek durumunda kaldık. Enerjiyi bir tarafa koyduğum zaman Türkiye’nin geçen yılki ithalatı 140-145 milyar dolar, ihracatımız 114 milyar dolardır. Aradaki fark 30- 31 milyar dolar. Bizim problemimiz enerjidir. Bizim enerjimizi azaltan, enerjidir. Çünkü dışa bağımlıyız. Türkiye doğalgaz bağımlısı hale getirilmiş. Rüzgarım, jeotermilim, güneşim var, termik imkanlarım var. Bunlarla beraberde elde edebileceğim kapasite belli zaten. Benim buna ilaveten nükleeri de koymam gerekiyor. Biz büyüyen gelişen bir ülkeyiz. 50 bin megawatt şu anda kurulu gücümüz var. 2023 Türkiye’sinde kişi başına 25 bin dolar ne demek biliyor musunuz? İnsanların refah seviyesinin bugüne göre, 2.5 kat arttığı bir zamandan bahsediyorum. Geçmişe göre ise 4 kat artış demektir. 2001 Türkiye’sinde klimalar var mıydı? Her evin kapısının önünde 2-3 araba var mıydı? Her evinde her köşesinde televizyon olduğunu hatırlıyor musunuz? Bunların hepsi enerji tüketimidir. Ben nükleer enerjiye karşıyım. Peki kardeşim başımın üstünde yerin var. Koy bakalım yerine, ne koyacaksın? Tezekten mi enerji üreteceğiz. Varsa böyle bir teknoloji getir. Ama yok. Benim rüzgardan, sudan, güneşten, jeotermalden yapabileceklerim kısıtlı. Allah bu kadar vermiş. Enerji tüketildikçe üretilmek zorunda olan bir metadır. Alıp enerjiyi depolayayım, sonra kullanalım diyemezsiniz. Böyle bir ortamdan iki nükleer santral 85 milyar kilowatt saat enerji üretecek. Bunu doğal gazdan üretelim diyemezsiniz. Faturası ise 4 milyar dolar. Nükleerle yapılsa 320 milyon dolar. Elimizi vicdanımıza koyacağız. Karşı çıkarken neye karşı çıktığımızı bileceğiz.”

One thought on “Tezekten Üretecek Değiliz

  1. Süleyman

    Türkiyenin enerji ihtiyacının arttığı bir gerçek ancak, Dünyanın dördüncü büyük ekonomisi Almanya 2022 yılına kadar nükleer santrallerinin tamamını kapattığında yerine ne koyacaksa bizde ondan koyarız Bakanım, onlarda herhalde Tezekten üretmeyecek. Demekki varmış böyle bir teknoloji. Tabi Siz Almanya şuan 80 milyon olan nüfusunu büyük ölçüde azaltacak, ekonomisini küçültecek, evlerindeki TV leri kapatacak, klima kullanmayacak diye bir bilgi aldıysanız o başka, o zaman geri alırım sözümü. Sadece Güneş enerjisi deseniz Almanyanın iki katı var bizde Zafer Bey.

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir