Türkiye Uranyum Zenginleştirecek

By | 8 Ocak 2014

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Tokyo temasları sırasında imzalanan ve Japon Mitsubishi şirketinin Sinop’ta yapılacak nükleer enerji santralinin inşaatını üstlenmesini öngören anlaşma Japonya’da tartışmalara neden oldu.

Tartışmaların nedeni anlaşmada yer alan ve Türkiye’ye uranyum zenginleştirme ve plütonyum çıkarma izni veren bir maddenin nükleer silahlanma endişelerini kuvvetlendirmiş olması.

Zira söz konusu maddeler nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılabildiği gibi belli bir yoğunluğun üzerine ulaştığında nükleer silah olarak da kullanılabiliyor. Kamuoyunda öne sürülen itirazlarda böyle bir maddenin Japonya’nın nükleer silahlanmanın önlenmesini destekleyen tavrına aykırı olduğu ifade ediliyor.

Japon Asahi Şimbun gazetesinin aktardığına göre, Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, maddenin anlaşmaya Türk tarafının isteği üzerine eklendiğini öne sürdü.

Anlaşmada ayrıca gerekli değerlendirmeler yapılırsa Japonya’nın zenginleştirme ve kullanılmış nükleer yakıtı yeniden işleme teknolojilerinin Türkiye’ye satışı da öngörülüyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir