Uluslararası Enerji Türk Zirvesi

By | 2 Eylül 2010

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, zirvenin açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kullandığı güneş enerjisi ile çalışan arabayla geldi.

Enerji ana konusuyla gerçekleştirilen 79. İzmir Enternasyonal Fuarı Uluslararası Enerji Türk Zirvesi”ne de ev sahipliği yaptı. Açılış törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.

Açılış törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, törene Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kullandığı ve güneş enerjisiyle çalışan otomobille geldi.

Bakan Yıldız törende yaptığı konuşmada, “Uluslararası Enerji Türk Zirvesi”ne emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederek, Bakanlığın yürüttüğü enerji politikalarını anlattı. Yenilenebilir enerji kaynakları ile beraber, enerji üretiminde alternatif arayışlarını sürdürdüklerini belirten Yıldız, özellikle hidroelektrik enerjisinin kullanımı yönünde kararlı bir politika izlediklerini söyledi.

Kocaoğlu: “Jeotermal enerji yaygınlaştırılacak”
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmir Enternasyonal Fuarı çerçevesinde her yıl dünyanın ve insanlığın ihtiyacı olan güncel bir konuyu ana tema olarak işlediklerini belirterek, bu yıl enerji temasının seçimindeki desteklerinden dolayı Çevre ve Orman Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na teşekkür etti. Başkan Kocaoğlu, zirvede çeşitli enerji alternatifleri, yeni fikirler ve teknolojiler gündeme geleceğini ve bu yolla dünyaya ve ülkemize büyük yararlar sağlanacağını dile getirerek şöyle devam etti:

“İzmir Enternasyonal Fuarı’nda, enerji konusunda hem duyarlılığı arttıracak, hem de çözüm yollarını araştırmaya yönelik bir etkinlik gerçekleştiriliyor. Bunun yanında jeotermal kaynaklarınızın gün ışığına çıkması için Sayın Valimizin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı İzmir Jeotermal A.Ş ile önemli çalışmalar yapıyoruz. Balçova’da kapasiteyi iki katına çıkardık, Seferihisar’da önemli çalışmalar yaptık. Turizm alanında ve seracılıkta kullanılıyor, elektrik üretimi konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ve Enerji Türk Zirvesi’nin kentimize, ulusumuza ve insanlığa faydalı olmasını diliyorum.”

Mühendis Odaları Zirveyi Protesto Ediyor
Türkiye Mühendis ve Mimar Odalar Birliği öne sürdüğü gerekçeler ışığında zirveyi protesto ettiğini açıkladı. TMMOB’nin yaptığı açıklamada protesto gerekçesi şöyle açıklandı:
79. Enternasyonal İzmir Fuarı kapsamında bugün başlayacak olan Enerji Türk Zirvesi, enerji alanındaki meslek örgütleri yok sayılarak düzenlenmektedir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘nın katkılarıyla 2-3-4 Eylül 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Enerji Türk Zirvesi programına bakıldığında; yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin konuların ön plana çıktığı görülüyor. Ülkemizdeki en büyük fuarlardan biri kabul edilen 79. Enternasyonal İzmir Fuarı‘nın ana teması olarak “Enerji”nin belirlenmesi ve yenilebilir enerji kaynaklarına ilişkin enerji politikalarının masaya yatırılacak olması sevindiricidir. Ancak söz konusu zirveye konunun uzmanı meslek örgütlerinin çağrılmamış olması bu etkinliğe gölge düşürmüştür.

Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularında meslek odaları ve üniversiteler bünyesinde önemli çalışmalar yapılmaktadır. TMMOB‘a bağlı meslek odalarının bu konuda ürettiği pek çok rapor, bildiri ve makale bulunmaktadır. Bu konulara ilişkin her yıl sempozyumlar düzenlenmekte, konun tüm tarafları çağrılmaktadır. Ne yazık ki, bu çalışmalar enerji politikalarının belirlenmesinde yıllardır göz ardı edilmektedir. Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ve Maden Mühendisleri Odası‘nın uyarı ve önerilerine rağmen yürütülen enerji politikaları ile yaratılan piyasa düzeninin yol açtığı tahribat, sürekli kabaran faturalar nedeniyle artık yurttaşlarımız tarafından da yakından bilinmektedir.

Enerji politikalarını, sermaye gruplarının taleplerine, lobilerin isteklerine göre şekillendirmeyi genel ilke olarak gören AKP Hükümeti ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bankalığı, bu etkinlikte de “çatlak ses” çıkmasına izin vermek istememiştir. TÜSİAD, MÜSİAD, TUSKON gibi sermaye örgütlerinin temsilcilerinin yer aldığı Enerji Türk Zirvesi, özel sektörün görüşlerinin, önerlerinin ve taleplerinin dinleneceği, farklı çıkar gruplarının çatışmalarına çözüm bulunmaya çalışılacağı bir etkinlik olmaktan öteye geçemeyecektir.

Kamu yararını korumaya çalışan meslek örgütlerini, enerji alanının yürütücüsü mühendisleri dinleme gereği bile hissetmeyen bu anlayışı kınıyoruz. Çoğulculuğun ve demokrasinin gereğini yerine getirmeyip, kamuoyunu “tek yanlı” bilgilendirmek isteyenleri uyararak, TMMOB‘a bağlı odalarının her platformda sesini duyurmaya devam edeceğini vurguluyoruz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir