Yatağan Santrali Konutları Isıtacak

By | 8 Şubat 2011


Bugüne kadar daha çok hava kirliliği haberleriyle gündeme gelen Yatağan Termik Santrali atık buhar enerjisiyle evleri ısıtacak.
Santralin enerjisiyle çevredeki konutların ve kamu binalarının ısıtması projesi üzerinde çalışıdığını belirten Yatağan Yeniköy Elektrik Üretim (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, şu açıklamalarda bulundu:
“Santralden elde edilen buharla Yatağan ile Muğla’nın ısınması konusunda yürüttüğümüz proje çalışmaları tamamlandı. Bu projeyi YEAŞ Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte yürüttük. Yatağan Termik Santrali’nde oluşan buhar Muğla ve Yatağan’ın ısınmasında kullanılacak.

Eğer vatandaşımız da bu projeye sahip çıkarsa Yatağan ve Muğla’da çevre kirliliğiyle alakalı hiçbir sorun kalmayacak. Projenin esas amacı, Muğla’yı santral atık ısılarını çevresindeki yerleşim yerlerinde değerlendirmek ve sınırları içerisinde termik santral bulunan alanlarda ısınmak için kullanılan yakıt, kazan ve işletme uyumsuzluğundan kaynaklanan hava kirliliğini önleyerek enerji tasarrufu sağlamak.

Böylece sadece elektrik üretimi durumunda yakıttan faydalanma oranı yüzde 40 civarında iken santral ısıyı da sağladığı zaman bölgenin talebine göre yakıttan faydalanma oranı yüzde 80 mertebesinde olacaktır. Proje kapsamında EÜAŞ’a bağlı 14 termik santral incelenerek atık ısı potansiyelleri ve geri kazanım yöntemleri belirlendi. Yapılan analiz ve değerlendirmeler sonucunda ise yerleşim yerlerine yakınlık, ilk yatırım maliyetlerinin düşük olması, bölgenin çevresel koşulları göz önüne alınarak Yatağan Termik Santralı pilot uygulama için uygun bulunmuştur”

Yatağan Termik santraki özellikleri:
Üniteleri 1981-82-83 yıllarında devreye girdi.
Santral 3×210 olmak üzere 630 megavat kurulu güce sahip.
2010’da 2 milyon 598 bin 740 kilovat saat elektrik enerjisi üretildi.
2010’da 18 bin ton linyit kömürü yakıldı.
Santralde üretim için bugüne kadar yaklaşık 115 milyon ton kömür yakıldı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir