YEK 15 Temmuza Kadar Çıkıyor

By | 23 Haziran 2010

Enerji Bakanı Yıldız, yatırımcıların yenilenebilir enerji için beklediği tasarının Meclis tatile çıkmadan yasalaşacağını söyledi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, milyar dolarlık güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarının çıkmasına beklediği Yenilenebilir Enerji Yasası’nın Meclis tatile girmeden önce yasalaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Enerji Verimliliği Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Bakan Yıldız, Yenilenebilir Enerji Kanunu(YEK) teklifinin TBMM genel kuruluna geldiğini belirterek yasa teklifiyle alakalı 5 temel başlıkta düzenledikleri önergeleri bulunacağını söyledi.

Yıldız “TBMM genel kurulu yaz tatiline girmeden önce (15 Temmuz) bu yasayı çıkartmak istiyoruz” diye konuştu. Kanun ile güneş, rüzgar, jeotermal vb. yenilenebilir enerjilerdeki alım garantisinin netleşip-netleşmediğinin sorulması üzerine Yıldız, konuyla ilgili son görüşleri aldıklarını, yarına (bugün) kadar da tamamlanacağını kaydetti. Yaklaşık 10 yıl alım garantisinin ve RES’lerde fiyatın değişmediğini belirten Yıldız, şunları söyledi: “Yatırım tutarları rüzgar enerjisinde düştü. Bu da yatırımcılarımız açısından bir avantaj . Güneşle alakalı daha temkinli davranarak fiyatın uluslararası fiyatlardan biraz düşük tuttuk.” Bir basın mensubunun “Güneş için alım miktarının en son 16 Euro/sent olacağı söyleniyordu” sözleri üzerine Yıldız “Yok, daha düşük olacak. Ama malzeme biliminin hızlı ilerlemesiyle, güneşteki kat edilen mesafenin tahmin ettiğimizin de üzerinde ilerlemesiyle beraber, bir kısım daha aşağıda olan dolar/sentlerle bile yapılabileceğini, rüzgardaki gecikmelerin güneşte yaşanmaması için de kanuni düzenlemeler yapılacak” dedi.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir