Yeşil İş 2014 Sürdürülebilir İş Buluşması

By | 23 Eylül 2014

Yeşil İş
Sürdürülebilir İş Buluşması, ‘Değişimi Yönetmek’ temasıyla başladı. Bu sene Raffles İstanbul’da gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa, sürdürülebilir olmak için iş dünyasının değişimi yönetmek ve kendi yönünü tayin etmek zorunda olduğunu söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de kalkınma ve demokrasinin yerelde başladığını belirterek enerji verimliliğinin önemi üzerinde durdu, “Bu anlamda şehrin tüm insan gücünü ve kaynağını kullanıyoruz. Hatta Antep fıstığından da nasıl enerji üreteceğimizin çalışmalarını yapıyoruz” dedi.

Yeşil İş 2014 Sürdürülebilir İş Buluşması’nda bu yıl ilk kez, sürdürülebilir iş modelleri ile önemli başarılara ulaşmış kurumlar ve sosyal, ekonomik ve çevre konularındaki tehditlere karşı ciddi adımlar atan liderler ödüllendirildi.

Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından 2009 yılından bu yana düzenlenen ve sürdürülebilir iş dünyasını bir araya getiren Yeşil İş 2014: Sürdürülebilir İş Buluşması, Raffles İstanbul’da başladı. Yeşil İş: Sürdürülebilir İş Buluşması bu yıl “Değişimi Yönetmek” teması ile katılımcılarla buluştu.

İki gün boyunca 130 konuşmacı ve 60 oturuma ev sahipliği yapacak konferansın açılış konuşmasını yapan Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa, hızla büyüyen dünyada en önemli konulardan birinin değişikliklerin nasıl yönetileceğini belirlemek olduğunu vurguladı. Bursa, “Bu bağlamda doğaya uyum sağlamak ve değişime ayak uydurmak temel meseledir. İş dünyası da belli bir değişimi yönetmek ve kendi görünümünü tayin etmek zorunda” dedi.

Değişen koşulları iyi anlayanların gelecekte başarılı olacağını söyleyen Bursa’nın ardından konuşmasını yapmak üzere sahneye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, enerji sorununun, enerjiyi üretim ve tüketim şekillerinden kaynaklandığını belirterek kaynaklarda ciddi değişiklikler olacağını söyledi. Bu bağlamda bakanlık olarak kendi yerel kaynaklarımızla ilgili politikaları uygulamaya soktuklarını vurgulayan Çimen, 2006 yılında çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu’nun Türkiye’nin refah ve medeniyeti için önemli bir adım olduğunu dile getirdi.

Gaziantep, fıstıktan enerji üretmenin yollarını arıyor…

Yeşil İş: Sürdürülebilir İş Buluşması çatısı altında bu yıldan itibaren her yıl sürdürülebilirlik konusunda çalışmalar yürüten bir şehir konuk olarak ağırlanacak. Konferansın ilk konuk şehri Gaziantep oldu. Sürdürülebilir bir şehir modeli yolunda önemli adımlar atan Gaziantep’in Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, konferansta yaptığı konuşmada, kalkınma ve demokrasi kadar enerji verimliliğinin de yerelden başladığını söyledi.

Sürdürülebilirliğin önemli bir ayağı olan enerji verimliliği konusunda çok önemli çalışmalar yaptıklarını ve bunun için şehrin bütün insan gücü ve kaynaklarını kullandıklarını söyleyen Şahin, “Bu hayati konuyu bütünüyle ele alarak, öncelikle halkımıza ekolojik kentin ne olduğunu anlatmaya başladık. 32 milyon metrekarelik bir alanı ekolojik merkez ilan ettik. TÜBİTAK’la birlikte yeşil ev yaptık. Yeşil ev yapım kurallarına uyanların da kazanacağı imar planı üzerinde çalışıyoruz. Katı atık, atık suların çamurundan enerji üretiyoruz. Türkiye’nin ilk solar otoparkını yapmayı başardık ve bu sayede yıllık 100 evin yakıt ihtiyacı karşılanıyor” diye konuştu.

Şahin, yaş Antep fıstığının üzerindeki kabuğun yüksek oranda metan gazı ürettiğini tespit ettiklerini vurgulayarak, TÜBİTAK’la birlikte buradan nasıl enerji üretileceğine dair çalışmalara başladıklarını anlattı.

Konferansın ilk gününde dikkat çeken etkinliklerden biri, 2014 CEO ajandaları başlıklı oturumdu. Geçtiğimiz senelerde Yeşil İş’in moderatörlüğünü yapan, sürdürülebilir iş dünyasına yön veren liderlerden biri olan The Guardian Gazetesi Sürdürülebilir İş Bölümü Başkanı ve Baş Editörü Jo Confino’nun başkanlığını üstlendiği oturuma; THY Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, Schneider Electric Türkiye Genel Müdürü Bora Tuncer, BASF Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkanı ve BASF Türk CEO’su Volker Hammes, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Galya Frayman Molinas katıldı.

THY Genel Müdürü Doç. Dr. Kotil, şirket olarak başarılarının arkasında, yolculara ve hayata verdikleri büyük değerin yattığını belirtti. Kotil, “Biz karbondioksit seviyesini düşük tutmamız gerektiğinin bilinciyle hareket ediyoruz. Yani değişen koşullarda işimiz geliştirmek için dikkatli olmamız gerekiyor. 2100’de neler olacağını bugünden düşünerek politikalar üretiyoruz” dedi.

Schneider Electric Türkiye Genel Müdürü Bora Tuncer de “Türkiye her ne kadar OECD ülkelerinin gerisinde yer alsa da gelişen büyüyen sürdürülebilirliğin en iyi uygulanabileceği ülkelerin başında geliyor” dedi. Bu konuda büyük bir bilinçlenme yaşandığını vurgulayan Tuncer, büyük şirketlerin birçoğunun sürdürülebilirlik yaklaşımına hakim olduklarını ve kendilerini geliştirdiklerini söyledi. Tuncer konuşmasına şöyle devam etti: “Küçük şirketler de bu büyüme şeklinin farkına vardı. Tüketici ise çevre dostu ürünlere karşı büyük bir sempati duyuyor. Türkiye’de müthiş bir büyüme potansiyeli var. Enerji alanında yaptığımız tüm çalışmaları çift taraflı bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Dolayısıyla hem gezegeni koruyoruz, hem de korumanın bize sağladığı bütçeyi gelecek nesillerin gezegeni koruyabilmesi için bilinçlenmesi adına kullanıyoruz. Bunun için Türkiye’de sürdürülebilirlik konusunda öncü yapımızla örtüştüğüne inandığımız Yeşil İş Konferansı’na destek veriyor, yine değişen tüketim anlayışını ölçerek, tüketim profillerini ortaya koyan ve bu anlamda birçok şirket için rehber görevi üstlenen Yeşil İş Tüketim Araştırması’nı destekliyoruz.”

BASF Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkanı ve BASF Türk CEO’su Volker Hammes de BASF olarak sürdürülebilirliği nasıl tarif ettiklerini şöyle aktardı: “Sürdürülebilirlik bizim için ekonomik başarılar, sosyal sorumluluk ve çevre bilinciyle birleştirerek topluma katkı sağlamaktır.”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt de oturumda Vodafone’un sürdürülebilirlik vizyonunu anlattı.

Sürdürülebilir Kalkınma Derneği YK Başkanı Galya Frayman Molinas, 100 küsur seneden beri aynı kurallarla aynı kalitede iş yaptıklarını belirterek, “Bizim hedefimiz bir sonraki yüzyıla hazırlanmaktır” dedi.

Sürdürülebilir İş Ödülleri sahibini buldu

Yeşil İş 2014 Sürdürülebilir İş Buluşması’nda bu yıl ilk kez, sürdürülebilir iş modelleri ile önemli başarılara ulaşmış kurumlar ve sosyal, ekonomik ve çevre konularındaki tehditlere karşı ciddi adımlar atan liderler ödüllendirildi. Bu çerçevede Soysal Etki Kategorisi’nde Metro Market’e’e, İş Birliği Kategorisi’nde Vodafone Türkiye’ye , Karbon Enerji Yönetimi kategorisinde Sütaş’a Sürdürülebilirlik İletişim kategorisinde Unilever Türkiye’ye, Su Yönetimi kategorisinde Coca Cola İçecek İzmir Fabrikası aldı.

Yılın Sürdürülebilir İş Lideri Ödülü Borsa İstanbul YK Başkanı ve Genel Müdür Başkanı Dr. M. İbrahim Turhan’a verildi.

Yine bu yıl ilk kez Schneider Electric tarafından verilen ‘Pozitif Katkı Ödülü’ de İstanbul Modern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı’na, Schneider Electric Genel Müdürü Bora Tuncer tarafından takdim edildi.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir