Yüksek Verimli Türbin

By | 27 Şubat 2013

Cengiz Enerji - Siemens
1980 yılında başladığı faaliyetlerini bugün 12 farklı şirketle inşaat, enerji ve madencilik sektörlerinde sürdüren Cengiz Holding, Cengiz Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait 600 Megawatt’lık Samsun Doğal Gaz Kombine Enerji Çevrim Santrali için Siemens’le anlaşma imzaladı. Siemens’in, yüzde 61’e varan verimlilikle dünya rekoru kıran ve bu alanda ‘Endüstri Inovasyon Ödülü’ alan çevre dostu SGT5-8000H türbini Türkiye’de ilk defa Samsun Doğalgaz Kombine Enerji Çevrim Santrali’nde kullanılacak.

Enerji teknolojilerinde dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Siemens ve 1980 yılında başladığı faaliyetlerini bugün 12 farklı şirketle sürdüren Cengiz Holding, Cengiz Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait 600 Megawatt’lık (MW) Samsun Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali için anlaşma imzaladı. Türkiye’nin enerji ihtiyacına önemli ölçüde katkı sağlayacak yatırımın 2015 yılı başında tamamlanması planlanıyor. Siemens tarafından üretilen ve yaklaşık yüzde 61 verimliliğe sahip olmasıyla dünya rekoru kıran H sınıfı yüksek verimli SGT5-8000H türbinli kombine çevrim santrali, yüksek çevre duyarlılığı, son derece hızlı şebeke uyumu, esnek işletme kabiliyeti ve makul işletme-bakım konseptiyle ön plana çıkıyor.

Siemens’in yenilikçi çözümleriyle şehirlerin enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik çok önemli projelere imza attığını ifade eden Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, “Siemens’in, bugün ülke genelindeki elektrik altyapısının yaklaşık yüzde 30’unda imzası var. Yenilenebilir enerji yatırımlarında da ilk başvurulan şirketlerden biri olan Siemens, küresel ölçekte sahip olduğu tecrübeyi, Türk yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılamada kullanıyor. Cengiz Enerji ile yaptığımız anlaşma, en yüksek verimlilik sınıfındaki gaz türbiniyle fark yaratan elektrik santralimizi Türkiye’ye taşıyor. Dünya rekoruna sahip H sınıfı yüksek verimli türbinimizin Türkiye’de ilk kurulumunu gerçekleştiriyor olmaktan ve bu projede Cengiz Enerji ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde termik ve hidroelektrik enerji santrali yatırımları bulunan ve Samsun bölgesinin doğalgaz dağıtımını da yürüten Cengiz Enerji’nin, 2015 yılında Samsun’da işletmeye alınması hedeflenen Samsun Doğal Gaz Kombine Enerji Çevrim Santrali yaklaşık 600 Megawatt gücünde olacak.

Siemens’ten 16 yıllık servis anlaşması

Siemens, garanti dönemi ve sonrası olmak üzere toplam 16 yılı kapsayan uzun dönemli servis anlaşmasıyla da Cengiz Enerji’ye destek olmayı sürdürecek. Planlı bakımlar, yedek parça temini ve parça yenilemelerini kapsayan bakım anlaşması, tesisin en üst seviyede çalışmasını sağlayacak.

Cengiz Enerji’nin yeni kombine çevrim santralinde SGT5-8000H gaz türbini ile birlikte yine Siemens’in SST5-5000 buhar türbini ile bir adet SGen5-3000W jeneratör ve SPPA-T3000 kontrol sistemi de kullanılacak. Soğutma sistemi olarak tek geçişli (Once Through) deniz suyu soğutma sisteminin kullanılacağı santralde, montaj ve devreye alma çalışmalarının beklenen sürenin de altında tamamlanarak tesisin ticari işletmeye alınması amaçlanıyor.

Yalnızca 30 dakikada 500 Megawatt gücü şebekeye veriyor

Siemens’in verimlilik rekoru kıran yeni teknolojili H sınıfı türbini, Almanya Irsching 4 Enerji Santrali’nde yalnızca 30 dakikada 500 MW’tan fazla gücü şebekeye verebilmesiyle dikkat çekmişti. Aynı projede, dakikada 35 MW gücü istikrarlı bir şekilde sağlayabilen SGT5-8000H gaz türbini, daha fazla ya da daha az güç talebine hızlı tepki verebilme yetenekleriyle Avrupa ve Amerika’da da pek çok yatırımcının ihtiyaç duydukları esnek işletme ihtiyaçlarını karşıladığı için yüksek talep görüyor. Dünyada 20 adet satılan H sınıfı yüksek verimli SGT5-8000H türbinleri dünya genelinde kullanılan ve doğal gazla çalışan ortalama santrallere göre kombine çevrim santralinin kilowatt-saat (kWh) başına yaklaşık üçte bir oranında daha az yakıt tüketmesini sağlıyor. Yakıt masraflarında ciddi bir tasarruf sağlayan Siemens teknolojisi, aynı zamanda CO2 emisyonunu da kayda değer oranda azaltarak, sürdürülebilir güç tedariği ve iklim değişikliğine karşı korumaya katkıda bulunuyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir