Zorlu'ya 410 Milyon Dolar Kredi

By | 15 Ekim 2010


Zorlu Enerji Grubu iştiraklerinden Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş, Akbank ve Garanti Bankası ile 410 milyon Dolar değerindeki kredi anlaşmasını imzaladı. Zorlu Doğal Elektrik, krediyi 2008 yılında ADÜAŞ (Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş) özelleştirme ihalesi ile devraldığı 7 HES, 1 JES ve 1 motorin santralinin satınalım, teknoloji yenileme çalışmaları ile Denizli Kızıldere Jeotermal Santrali’nin 60 MW’lık kapasite artırımı için yapılacak çalışmaların finansmanında kullanacak.

Zorlu Enerji Grubu iştiraklerinden Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş, Akbank ve Garanti Bankası ile 410 milyon Dolar tutarında kredi anlaşmasına imza attı. Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş’nin %50’sini Akbank ve %50’sini Garanti Bankası’ndan sağladığı kredinin vadesi 12 yıl olarak belirlendi. Düzenlenen kredi törenine; Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, Zorlu Holding Mali İşler Kordinatörü Cem Köksal, Zorlu Enerji Genel Müdürü Mehmet Arif Özozan, Zorlu Enerji Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Sinan Ak, Akbank Kurumsal Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Mengi ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru B. Edin ile projede emeği geçenler katıldı.

Zorlu Doğal Elektrik’in Kızıldere’deki yatırımları uzun vadede hem yöresel istihdamı hem de doğal tarımı geliştirebilecek. Santralde üretilecek elektriğin yanı sıra elde edilecek ısı ve termal kaynak ile bölgede seracılık ve termal turizm başta olmak üzere yeni iş alanlarının oluşmasına da katkı sağlanacak.

Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Sinan Ak yaptığı açıklamada, kredinin 2008 yılında ADÜAŞ (Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş) özelleştirme ihalesi ile devralınan 8 santralin ve Kızıldere Jeotermal Santrali’nin satınalım, iyileştirme ve kapasite artırım çalışmalarında kullanılacağını belirtti. Kızıldere’de 77 MW’lık kurulu güce ulaşan Türkiye’nin en büyük jeotermal santralini hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirten Sinan Ak, “Zorlu Doğal Elektrik, Kızıldere Jeotermal Santrali’nin çağdaş bir teknoloji ile hem yüksek kapasiteye ulaşmasını hem de kaynağın verimli ve sürdürülebilir şekilde geleceğe taşınmasını sağlayacağız” dedi.

Zorlu Doğal, Kızıldere’yi 77 MW’a çıkarmayı hedefliyor

Sinan Ak açıklamasında, özelleştirme ihalesinden önce kurulu gücü 15 MW olan Kızıldere Jeotermal Santrali’nin kapasitesinin, teknolojisinde yenilemeye gidilmemesi nedeniyle son dönemlerde 6 MW’a kadar düşmüş olduğunu aktardı. Ak, santralin kapasitesinin Zorlu Doğal Elektrik tarafından verimliliğin artırılması amacıyla yapılan çalışmalarla, yeniden 15 MW’a yükseltildiğini söyledi. 2010 yılında artan özelleştirme ihaleleri ile ülkemizde, enerji talep artışının karşılanması, yeterli yatırımların yapılması ve verimliliğin arttırılması için önemli adımlar atıldığını belirten Sinan Ak, “Hızla artan elektrik talebini karşılamak ve dışa bağımlılıktan kurtulmak için devletin yaptığı çalışmaların yanında biz özel sektör oyuncularına da görev düşmektedir. Grubumuz Türkiye’nin ilk elektrik üretim özelleştirme ihalesini kazanarak bu konuda önemli bir adım atmıştır. Ülkemizin doğal kaynaklarını en verimli şekilde enerjiye dönüştürmek ve kullanıma sunmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Akbank Kurumsal Bankacılık Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Cem Mengi, “Proje finansmanı ve kurumsal krediler alanında Türkiye’nin lider bankaları arasında yer alan Akbank olarak; ADÜAŞ Enerji Portföyü Özelleştirmesi finansmanında yetkilendirilmiş bankalar arasında yer almaktan dolayı mutluluk duymaktayız” dedi. Zorlu Enerji’nin temiz enerji kaynaklarına dayalı portföyü, bilgi birikimi ve devam eden önemli yatırımları ile Türkiye’nin önde gelen enerji şirketlerinden biri olduğunu belirten Cem Mengi; 141 MW kurulu güce sahip ADÜAŞ Enerji Portföyü Özelleştirmesinde sağlanılan finansmanın yapılandırma anlamında öne çıkan projelerden biri olduğunu ifade etti. Projenin Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyelinin değerlendirilmesine de önemli katkıda bulunduğunu ifade eden Cem Mengi, ”enerji kaynaklarının artan talebi karşılayamama noktasına ulaşmakta olduğu günümüzde, enerji sektörünün, yalnızca Türkiye çapında değil, global olarak stratejik öneme sahip sektörler arasında yer aldığının bilincindeyiz. Önümüzdeki yıllarda, enerji sektöründe gerçekleştirilecek tüm yatırımlar, sürdürülebilir enerji üretiminin artırılabilmesi açısından kritik önem taşımaktadır. Akbank’ın üretim, dağıtım ve özelleştirme anlamında sektörün lider bankası olmak konusunda mutlak hedefi bulunmaktadır. Akbank olarak enerji sektörüne sağlamış olduğumuz kredi limiti 3 milyar dolar düzeyindedir” dedi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru. B. Edin, “Garanti Bankası olarak, Türkiye’nin ilk elektrik üretim portföyü özelleştirmesi olan ADÜAŞ projesine uzun vadeli kredi desteği vermekten mutluluk duyuyoruz. Proje, devredilen santrallerin rehabilitasyonu ve kapasite artışı açısından da çok önemli ve başarılı bir örnek teşkil ediyor. Rehabilitasyon yatırımlarından sonra mevcut santraller daha verimli çalışabilecek. Ayrıca proje, Türkiye için önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı olan 60 MW’lık yeni jeotermal yatırımını da içeriyor. Mevcut yatırımla birlikte santral, 77 MW’lık kurulu güce ulaşacak ve Türkiye’deki en büyük jeotermal santrali olacak. Bu büyük ve önemli projenin finansmanını yapılandırmak, uzun bir çalışma dönemi gerektirdi. Konusunda uzman yerli ve yabancı danışmanlarla çalıştık. Zorlu Grubu ile yoğun, uyumlu ve verimli bir çalışma dönemi geçirdik. Hazırladığımız finansman paketi, sadece satın alım kredisinden oluşmuyor. Köprü kredileriyle oluşturmaya başladığımız pakette, yeni yatırımlar için uzun vadeli yatırım kredisi, kısa vadeli ihtiyaçları için işletme kredisi, türev kredisi, gayrınakit krediler de bulunuyor. Uluslararası standartlarda komple bir çözüm paketi sunduk. Projeye sağlanan finansman, Türk bankalarının proje finansmanı alanındaki uzmanlığını bir kez daha ortaya koydu. Uzmanlığımızı ve bu projedeki tecrübemizi, bundan sonraki elektrik üretim özelleştirmeleri için de kullanacağız ve sektöre tam destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş
Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş., enerji, buhar ve ısı ihtiyacını karşılamak üzere proje geliştirmek, hidroelektrik ve jeotermal santraller başta olmak üzere her türlü yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretim tesisleri için fizibilite çalışmaları yaparak bu tesisleri kurmak ve üretilen enerjiyi müşterilere satmak amacıyla 2008 yılında kuruldu. 5 Mart 2008’de gerçekleştirilen ADÜAŞ (Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.) özelleştirme ihalesi sonucunda 7 HES, 1 jeotermal ve 1 motorin (gaz türbini) santralini devralarak 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren 30 yıllık işletme hakkına sahip oldu. Ülkemizin doğal kaynaklarını kullanarak daha verimli ve daha ucuz elektrik üreten Zorlu Doğal; Mercedes, Hisar Sağlık Hizmetleri, Panora Alışveriş Merkezi, Tesco Kipa, Metro Grosmarket gibi Türkiye’nin önde gelen firmalarına çevreye dost yöntemlerle üretilen doğal elektrik enerjisi sağlıyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir