2 milyar dolarlık yatırım

By | 29 Temmuz 2012


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Energy Allied International firmasının Türkiye’de bir yatırım yapmayı planladığını belirterek, “Yatırım yapmayı düşündükleri sektörle ilgili planları zannediyorum, 2 milyar dolar civarında olacaktır” dedi.

Çağlayan, Energy Allied International CEO ve Başkanı Mike Nassar, Wolverine Power Group Limited CEO’su Dennis Werner, Wolverine Power Group Limited Başkanı Tom Hogan ve IC Limited Finans Danışmanı İbrahim Çakır’ı kabul etti.

Kabulde konuşan Çağlayan, Energy Allied International CEO ve Başkanı Mike Nassar ile Meksika’ya yaptıkları ziyarette tanıştıklarını belirterek, burada, şirketin Türkiye’de yatırım düşüncesi dolayısıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Çağlayan, Nassar hakkında bilgi vererek, “Nassar bizden biri, büyük dedeleri İstanbul’dan Kavalalı Mehmet Ali Paşa ile Mısır’a gitmiştir. Daha sonra Mısır’dan çeşitli sebeplerle Amerika’ya göç etmiştir” diye konuştu.

Energy Allied firması’nın Houston merkezli, İskenderiye’den Kahire’ye şubeleri bulunan ve kimyasal ürünler üzerine üretim yapan önemli bir firma olduğunu ifade eden Çağlayan, şirketin, Türkiye’de kömürden kimyasal madde üretimine yönelik önemli projeleri olduğunu söyledi.

Bakan Çağlayan, şirketin yatırım planlarına ilişkin “Yatırım yapmayı düşündükleri sektörle ilgili planları zannediyorum, daha evvel konuştuğumuz çerçevede belirli vadede gerçekleştirilmek üzere 2 milyar dolar civarında olacaktır” bilgisini verdi.

Şirketin yapacağı bu yatırım ile Türkiye’nin dışarıdan ciddi alanda ithalat yaparak cari açığı oluşturulmasına sebebiyet verilen ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacağını ifade eden Çağlayan, “Bu teknolojiyle bir çok kimyasal ürün birbirine paralel üretilecektir. Ama sadece iki ürün Türkiye’nin her yıl yaklaşık 650-700 milyon dolar açık verdiği iki ürün olması açısından cari açığı önleme noktasındaki kararlılığımızda önemli bir yatırım teşkil edecektir” diye konuştu.

Çağlayan, cari açığı en fazla etkileyen sektörleri dikkate alarak ortaya koydukları teşvik sisteminin cari açığın belini kırmaya yönelik bir teşvik sistemi olduğunu belirterek, “Yatırım konusunda bizdeki bir şarkının sözlerini zamanında sizlere de söylemiştim. Dünyanın her yerindeki yatırımcılara söylüyorum. ‘Sakın geç kalma erken gel’ diye sözlerimi bitirmek istiyorum” ifadesini kullandı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir