Ağaoğlu Şah RES

By | 24 Ağustos 2010

2015 yılına kadar kurulu güç bazında özel sektörün ilk 10 enerji üretim şirketinden biri olmayı hedefleyen Ağaoğlu, Bandırma’daki 93 MW’lık Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali’ni düzenlenen basın toplantısında tanıttı.

Ağaoğlu Şirketler Grubu, inşaat-gayrimenkul ve turizmden sonra enerji sektörüne yatırım yapma kararı alarak 2010 Mart ayında 33 MW’lık Mersin Mut Rüzgâr Enerji Santrali’ni (RES) devreye aldı. Enerji sektöründeki hedefine hızla ilerleyen Ağaoğlu Enerji, 200 milyon TL’lik yatırım bedeline sahip olan Bandırma’daki yeni projesi 93 MW’lık Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali’nin inşaatına başladı.

Geçtiğimiz yıl Ağaoğlu’nun Galata Wind Enerji’yi satın alarak portföyüne eklediği proje için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan 10 Nisan 2008 tarihinde 49 yıllık elektrik üretim lisansı alındı. Bandırma Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali’nin 2010 Aralık ayında devreye girmesi planlanıyor.
Her biri 3,0 MW üretim gücünde olmak üzere 22 tanesi Balıkesir, 9 tanesi Bursa il sınırları içinde 31 adet rüzgâr türbininden oluşan proje toplam 93,0 MW kurulu güce sahip olacak. Şah RES üreteceği temiz enerji sayesinde yaklaşık 212.000 ton yıllık karbon emisyon azaltımı sağlayacak.
Düzenlenen toplantıda konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Gelecek 3 yıl içinde 1.000 MW’lık portföy oluşturacak ve enerjiye toplam 1.2 milyar Euro yatırım yapacağımızı söylemiştik. 2010 Mart ayında 33 MW’lık Mersin Mut Rüzgâr Enerji Santrali’ni devreye aldık. Biz kafamıza koyduğumuz işleri hemen tamamlamak istiyoruz. İlk elektrik faturamızı bu yıl keseceğimizi söylemiştik, Mersin Mut RES ile bunu gerçekleştirdik. Ürettiğimiz temiz enerjiyi konutlarımıza taşıdık. Ağaoğlu olarak yenilenebilir enerjiye yatırım yapma kararlılığımızı 93 MW’lık Bandırma Rüzgâr Enerjisi Santrali’yle gösteriyoruz” dedi.

(soldan sağa): Ağaoğlu Enerji Grubu Başkanı Dr. Murat Onuk, Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli, Vestas Türkiye ve Ortadoğu Bölge Lideri Mehmet Ali Neyzi

33.000 konutun enerjisi Bandırma Şah RES’ten
Çevre dostu enerji santrallerinin yatırım ve işletmesini en modern teknolojiyle gerçekleştireceklerini vurgulayan Ağaoğlu Enerji Grubu Başkanı Dr. Murat Onuk toplam yıllık enerji üretimi 332 milyon kWh civarında olacak Bandırma Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali’nin yaklaşık 33.000 konutun yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacağını belirtti.
Yatırımların hem ülke ekonomisine fayda sağlayacağına, hem de enerji arzındaki sıkıntıya çözüm anlamında yararlı olacağına dikkat çeken Onuk, “Türkiye’nin toplam kurulu rüzgâr gücü 1200 MW. Ağaoğlu Enerji Grubu, Türkiye’nin 11 yılda ulaştığı rüzgâr gücünün yüzde 10’luk bölümüne 1 yılda ulaştı” dedi.
Enerji yatırımlarına devam ettiklerini belirten Onuk; Şah RES projesini Seferihisar’daki 14 MW’lık RES projesinin izleyeceğini, Bursa, Bandırma, Çanakkale, Kocaeli ve Yalova’daki diğer rüzgâr santralleri projelerinin ise lisans aşamasında bulunduğunu belirtti. Hidroeletrikte Amasya’da      21 MW ve ÇED aşamasında bulunan Bingöl’deki toplam 60 MW gücündeki santrallerin inşaat çalışmalarının yakında başlayacağını ifade etti. Gürcistan’da gerçekleştirilmesi planlanan yaklaşık 100 MW gücündeki HES yatırımlarının inşaatına da 2011 baharında başlanması öngörülüyor.
Onuk, Şah RES projesinin yatırımında 1 hafta gibi kısa bir sürede kredi sağlayarak finansman desteğinde bulunan Akbank’a, Ağaoğlu Grubu’na olan güveninden ötürü teşekkür ettiğini söyledi.
Mersin RES projesinden sonra Şah RES projesinde de türbin teslimatçısı olarak dünyanın en büyük rüzgâr türbini üreticisi olan Vestas’la çalışmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Onuk, “Türkiye’nin en zorlu rüzgâr sahalarından olan Mersin ve Şah rüzgâr sahalarımızda Vestas’ın önerdiği türbinlere ve servis teşkilatına güveniyoruz” dedi.
“Akbank KOBİ Bankacılığı olarak bu proje ile yenilenebilir enerji portföyümüzü yarım milyar USD’nin üzerine taşıdık”
Enerji sektörüne yapılan yatırımların finansmanına katkıda bulunmak için desteklerini kararlılıkla sürdüreceklerini vurgulayan Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli, “Bu kapsamda Ağaoğlu Enerji Grubunun, Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali yatırımının finansmanını gerçekleştireceğimiz için çok memnunuz. Krediyi 62.7 milyon Euro tutarında toplam 8 yıl vadeli olarak tahsis ettik. Bu projeyle halihazırda 33 adet projede yaklaşık 1.000 MW olan ülkemizin rüzgar enerjisi kurulu gücüne yaklaşık %10 katkı sağlanmış olacaktır. 2010 yılı içerisinde faaliyete geçecek olan ve önümüzdeki dönemde planlanan yatırımlar içerisinde de önemli bir büyüklük arz eden Şah RES yatırımının finansmanının Bankamız tarafından yapılıyor olması bizim için büyük bir gurur kaynağıdır“ dedi. Konuşmasında kredinin yenilenebilir enerji üretimi için kullanımının önemine dikkat çeken Besli, “Akbank KOBİ Bankacılığı olarak bu proje ile birlikte yenilenebilir enerji portföyümüzü yarım milyar USD’nin üzerine taşıyarak halihazırda toplam enerji üretimi içerisinde %2’lik pay alan rüzgar enerjisi yatırımlarına önümüzdeki günlerde vereceğimiz desteğin artarak devam edeceğinin sinyalini vermiş oluyoruz.”diye sözlerini tamamladı.
Bandırma Şah RES’te Vestas rüzgâr türbinleri kullanılacak
Düzenlenen basın toplantısında, Vestas Türkiye ve Ortadoğu Bölge Lideri Mehmet Ali Neyzi, yapılan işbirliği hakkında şunları söyledi; “Dünya’da her üç saatte bir yeni türbin kuran, 30 yılı aşkın uzmanlığı, rüzgâr enerjisi alanındaki teknik bilgi birikimi, kurulu 41.000’den fazla türbini ve 39.000 MW üzerindeki kurulu gücü ile dünya lideri Vestas olarak, Türkiye’deki rüzgâr enerjisi yatırımlarımıza hızla devam ediyoruz. Kendi tarihimizde bir seferde verilmiş en büyük sipariş olan 93 MW’lık Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali projesinde, Türkiye’deki yenilenebilir enerji sektöründe kilit bir rol oynayan Ağaoğlu ile işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyor ve Ağaoğlu’na Vestas kalite ve teknolojisini tercih ettiği için bir kez daha teşekkür ediyoruz. 2023 yılı için belirlenen 20.000 MW rüzgâr enerjisi hedefine ulaşmak amacıyla gerekli adımların öncelikle atılmasını bekliyoruz” dedi.
Ağaoğlu ile Vestas arasında yapılan anlaşmaya göre, Bandırma Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali kapsamında kurulacak 31 adet V90 – 3.0 MW rüzgar türbini 2010’un Ağustos ayında sevk edilmeye başlandı. Rüzgâr türbinlerinin kurulumu 2010 yılının

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir