Antalya Güneşev Projesi

By | 3 Mart 2010

Antalya Büyükşehir Belediyesi güneş enerjisi alanında çok sayıda girişimin temellerini atıyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, göreve geldiği zamandan bu yana başlayan güneş enerjisi çalışmalarının somut örneklerinin yakın zaman içinde halk tarafından da fark edilebileceğini belirtti.
Güneşev Projesi
Büyükşehir bünyesinde başlatılan Güneşev projesi temeli atıldı. Tüm enerjisini güneşten sağlayan, atık su arıtabilen ve barındırdığı seralarla sıfır emisyon vaat eden güneşev bir eğitim merkezi olma özelliğini taşıyacak. Güneşev, konferanslar ve öğrenci eğitimlerinin yanısıra halkın temiz enerji konusunda bilinçlendirilmesi için de kullanılacak.

Led Aydınlatma
Avrupa Birliği Uyum Yasalarının sonrasında 2012 yılında şehrin aydınlatmasının Büyükşehir belediyesine verileceğini belirten Mustafa Akaydın, Antalya’da kuracakları güneş panelleriyle aydınlatma sorununu çözeceklerini belirtti. Güneş Pilleri veya fotovoltaik panel denilen güneş enerjisi sistemlerinden üretilen elektriğin şehir aydınlatmasında verimli şekilde kullanılması için tasarruflu LED lambalar kullanılacak.

Suyu Güneş Arıtsın
Antalya’da Büyükşehir tarafından yürütülen atık su çalışmalarında da güneş enerjisi hakim bir konuma sahip olacak. Belediyeye bağlı ALDAŞ şirketi gerekli elektriği sağlamak için güneş tarlaları kuracak.

Temiz Enerji Koordinatörlüğü
Türkiye’de ilk kez temiz enerji koordinatörlüğünü kuran Belediye olduklarını söyleyen Başkan Mustafa Akaydın, dünyada kendi enerjisini üretme yolunda uydu prejeleri olan 101 kent olduğunu, uzun vadeli amaçlarının Antalya’yı da bu kentler arasına sokmak olduğunu belirtti.

Toplantının ardından Başkan Akaydın, Genel Sekreter Mehmet Aktekin ve Temiz Enerji Koordinatörü Erdem Armen, güneş enerjisiyle çalışan bisikletle, belediye önünde kısa bir tur attı.

Birdenbire Olmaz
Seçim vaatleri arasında olan temiz enerji çalışmalarının birdenbire sonuca ulaştırılamayacağını belirten Mustafa Akaydın, Bu proje ‘Antalya halkı kısa bir zaman sonra elektriği bedava üretecek, para ödemeyecek’ gibi basit şekilde algılanacak bir proje değildir” dedi.

Yenilenebilir Enerji Yasası Çıkmalı
Mecliste bekleyen Yenilenebilir Enerji Yasası’na da değinen Başkan, Meclis’te bekletilen Yenilenebilir Enerji Yasası bir an önce çıkmalıdır. Otoprodüksiyon yapan kurum ve kişilere sübvansiyon sunulması gerekmektedir. Sektör hazır. Sadece yasanın çıkmasını bekliyor.” şeklinde konuştu.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir