AYETEK’ten 1 MW’lık Rüzgar Türbini

By | 25 Temmuz 2013

Leitwind-AYETEK
AYETEK Wind, lisanssız elektrik üretim üst sınırının 1 MW’a yükselmesiyle birlikte İtalyan Leitwind şirketiyle anlaşmaya vardı ve Leitwind’in imtiyazlı distribütörü oldu. Ekim ayında lisanssız elektrik üretim sektöründe Türkiye’nin ilk rüzgar türbinini kurmaya başlamış olan AYETEK Wind bu işbirliği sayesinde sektördeki liderlik pozisyonunu sürdürmeye devam ediyor.

Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik Taslağıyla birlikte artık gerçek ve tüzel kişiler lisans almadan ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanmak şartıyla 1 MW’a kadar kendi elektriklerini üretebilecekler. Özellikle aylık elektrik tüketimi 75.000 TL ve üzerinde olan şirketler için bu son derecede güzel bir gelişmedir. Sektör yetkililerinin çağrısı üzerine AYETEK bu taslak hakkında görüşlerini bildirmiştir ve kısa zamanda nihai haliyle bu yönetmeliğin resmi gazetede yayımlanması beklenmektedir. AYETEK yetkilileri bu değişime en iyi şekilde hazırlanmak için Dünya genelinde kapsamlı bir araştırma yaptıktan sonra Leitwind şirketiyle yollarını birleştirmenin mutluluğu içerisindeler.

250 kW ve 500 kW rüzgar türbinlerinden sonra ürün yelpazesine 1 MW’lık rüzgar türbininin eklenmesi AYETEK Wind şirketini her büyüklükteki rüzgar yatırımcıları için iyi bir partner yapmaktadır. Bu konuya AYETEK Wind yetkilisi Abdullah Özel şöyle açıklık getirdi: “Bu işbirliği sayesinde farklı elektrik tüketim profillerine sahip olan yatırımcılara en iyi partner olmaya devam edeceğiz. Aylık 20.000 TL değerinde elektrik tüketimi olan bir işletmecinin 1 MW’lık rüzgar türbini yatırımı yapması ekonomik olarak mantıklı değildir. 1 MW’lık rüzgar türbininin elektrik üretimi yüksek olacağı için üretilen elektriğin büyük bir kısmı ucuz fiyattan şebekeye satılmak zorunda olacaktır. Bu da yatırımın amorti süresini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu tüketim profiline sahip müşterilerimize 250 kW gücündeki AYE 250 rüzgar türbinimiz en doğru çözümü sunmaya devam edecektir. Ancak bir şirketin aylık elektrik tüketimi 75.000 TL ve üzerindeyse o zaman 1 MW’lık rüzgar türbini en doğru çözüm olacaktır. AYETEK Wind çatısı altında her büyüklükteki rüzgar enerji yatırımcısına göre çözümler böylece sunulmaya devam edecektir.”

AYETEK Wind şirketinin teknik işlerden sorumlu yetkilisi Ekrem Karaçalı yeni türbin hakkında şu bilgileri verdi: “Şirketimizin marka değerini ve güvenilirliğini sürdürmek için türbin seçimlerinde son derece dikkatli olmalıydık. Mevcut rüzgar türbinlerimizden farklı olarak 1 MW’lık rüzgar türbini Direct Drive teknolojisine sahiptir. Yani dişli kutusu olmayan ve permanent mıknatıslarla elektrik üreten bir türbinden bahsediyoruz. Bu özelliklere sahip bir türbin Dünya genelinde çok az sayıda şirketin başarılı bir şekilde üretebileceği bir teknolojidir. Bundan dolayı bu işbirliğine girmeden önce türbinin tasarımını ve referanslarını en iyi şekilde araştırmak zorundaydık. Yapılan Avrupa gezileri ve tasarımı yapan mühendislerle görüşmeler neticesince Leitwind şirketinin 1 MW’lık rüzgar türbininin tarafımızca sunulmasında bir mahsur görmedik ve işbirliğimiz böylece başlamış oldu.”

One thought on “AYETEK’ten 1 MW’lık Rüzgar Türbini

  1. Yasin Akkus

    Ben 1mw lik tribunun maliyetini ogrenebilirmiyim.Biz ruzgardan elektrik uretmeyi planliyoruz.beni bilgilendirirmisiniz,saygilar.

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir