Biyogaz Semineri

By | 11 Mart 2011

Şanlıurfa’da, “Hayvansal ve Bitkisel Atıklardan Biyogaz ve Enerji Üretimi Semineri” düzenlendi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı (ŞUTSO) ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa Destek Ofisi’nce gerçekleştirilen seminerde ANT Çevre Firması Teknik Danışmanı Dr. Mustafa Tolay, “Hayvansal ve bitkisel atıklardan biyogaz ve enerji üretimi” konularında bilgi verdi.

Almanya’da bu tür tesislerin yoğunluğuna dikkati çeken Tolay, Türkiye’de de buna benzer tesislerin hızla kurulmaya başlandığını ifade etti.

Kuru tarımdan sulu tarıma geçilmesiyle birlikte, birim alandan elde edilen ürün miktarının arttığını, dolayısıyla üretimle birlikte tarımsal ve bitkisel atıkların miktarının da arttığını anlatan Tolay, şunları söyledi:

“Bin 500 büyükbaş hayvandan elde edilen enerjiyle çalışan tesis yaklaşık 5 yılda kendini amorti edebiliyor. Almanya gibi gelişmiş ülkelerde hayvansal ve tarımsal atıklar enerji üretimi için kullanılıyor. Türkiye de ise yeni yeni kullanılmaya başlandı. Tüm tarımsal, hayvansal ve bitkisel atıkların maddi değeri var. Devlet üretilen enerjiyi alma garantisi veriyor. Bu nedenle atıklarımızı değerlendirmekte fayda var.”

Seminere, ANT Çevre Firması Genel Müdürü Murat Balaban, Harran Üniversitesi’nden akademisyenler ve ŞUTSO üyeleri katıldı. www.haber3.com

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir