ECOWIND'e Hollandalı Talip

By | 8 Şubat 2010

Merkezi İzmir’de bulunan Ecowind şirketinin tüm haklarına, AR-GE çalışmalarına, müşteri portföyüne, piyasa hâkimiyetine, bayilik ağına yabancı bir şirketten teklif geldi. Hollanda merkezli bir şirketin maddi teklifin yanı sıra ayrıca Türkiye’de oluşturulacak yeni şirket’ten de pay verebilecekleri gelen haberlerin arasında.
Fiyat konusunda henüz son kararın verilmediğini açıklayan şirket yetkilileri, birçok alternatifin değerlendirildiğini dile getirdiler.
Hollanda merkezli şirketin 30 yıla yakın Rüzgâr Elektrik Santralleri ürettiğini söyleyen yetkililer, bu şirketinde ortak olduğu Türkiye’de yeni bir oluşum ile piyasaya hâkim olma hedeflerinin olduğu,
lisans gerektirmeyen 250 ve 500KW RES gücü ile şimdilik sınırlı kalacaklarını bildirdiler.
Şirketin üretimde ihtiyaç duyduğu tüm hakları, müşteri potansiyelini ve piyasa hâkimiyetini devretmenin ülkemiz açısından yararlı olacağını, yeni oluşumun daha güçlü ve finansal açıdan daha etkili olacağını söyleyen şirket genel koordinatörü Nihat Aygün, bu destekle yenilenebilir enerji piyasasının ülkemizde canlanacağına işaret etti.
“30 yıllık üretim ve deneyim”
Yaklaşık 1 yıldır piyasa alt yapısını oluşturdukları ve 3 yıllık AR-GE dönemi geçirdiklerini söyleyen Nihat Aygün, Türkiye’nin birçok Üniversitesi ile anlaşma yapmak üzere olduklarını, bu görüşme sonuçları ve anlaşmaları yeni şirkete devredileceğini ve stratejik açıdan 30 yıllık bir tecrübeye sahip
şirketle yola devam etmenin hukuki, teknik ve ekonomik nedenlerden dolayı daha sağlıklı olacağını belirttiler.

“Ar-Ge’ye Altema A.ş ile devam”
Yeni oluşumun içinde başta Hollandalı bir şirket olmak üzere İngiliz, Alman ve yerli şirketlerinde olacağını söyleyen Nihat Aygün, Ecowind şirketine ait bir taşınmazın bulunmaması, yeni oluşuma bu güne kadar olan birikim, AR-GE çalışmaları ve müşteri portföylerini devredeceklerini ve Ecowind şirketinin bu yeni oluşuma yan sanayi olarak küçük türbin üretimi konusunda teknik destek vereceklerini, Ecowind şirketinin Müteahhitlik ve Mühendislik konusunda yeni nesil Türbin çalışmalarına Altema A.S. ile ortaklasa devam ederek AR-GE’ye daha fazla ağırlık vereceklerini bildirdi.
Üretim, kurulum, servis ve kurulum sonrasi bakım hizmetleri konusunda uzman bir kadro ile Türkiye’ye gelecek olan yabancı grubun Türkiye koordinatörü Hüseyin Yılmaz, Ecowind şirketini yaklaşık 1 yıldır takip ettiklerini, küçük ve orta güçte Türbin üreten küçük bir firmanın kısa süre içinde piyasada tanınırlığı, hakimiyeti, bağlantıları, yan sanayi ve
bayilik ağı, AR-GE çalışmaları ile beklenmedik bir güce ulaştıklarını görmek bizleri hem şaşırttı, hem de alt yapısı hazır olan bir şirketin elinde bulundurduğu değerleri yeni oluşuma dahil edebilmenin mutluluğunu yaşattı dedi.

“Hukuki alt yapı oluşturulmak üzere”
Devir işlemleri, hukuki alt yapı ve teknik hazırlıkların görevlendirilen Hukuk Koordinatörü, Ticari Danışman ve Mali Müşavirler tarafından ivedilikle devam ettiği belirtilen yeni oluşumun adının yakın tarihlerde açıklanacağını söyleyen uzmanlar, Ecowind şirketinin danışmanlık hizmetleriyle bu yeni oluşuma destek verecek olmasından dolayı memnun olduklarını,
Ecowind şirketinin bundan sonraki çalışmalarının AR-GE ve müteahhitlik olacağı, küçük ve orta boy Rüzgâr Elektrik Santrallerinin üretimini Altema A.S. ile ortaklasa gerçekleştirecekleri yönünde ortak bir açıklama yaptılar.

“Bilgi birikimi ve Know-How”
30 yildir RES sistemleri kuran yabancı kuruluş, Türkiye’ye ayni zamanda teknik donanım başta olmak üzere araç–gereç ve halihazırda üretimi tamamlanmış mevcut 20 adet Rüzgar Elektrik Santralleriyle gelmeyi öngörmekte. Genel Koordinatör Hüseyin Yılmazın açıklamasına göre, oluşum tamamlanır tamamlanmaz ilk etapta 10 MW (Megawat) RES
gücünü kurarak standardımızı, kalitemizi ve hizmet anlayışımızı göstermek istiyoruz dedi. 500 kW RES gücünün bir yilda 7.5 m/s ile 8,5 m/s arası rüzgar gücünde yaklaşık 1,5 – 2 milyon Kilovat saat elektrik ürettiğini söyleyen Yılmaz, bununda 30 kuruştan hesaplandığında 450.000 TL – 600.000 TL Elektrik Faturasına eş değer olduğunu dile getirdi.

“Geniş Referans listesi”
Dünya çapında kurmuş oldukları Rüzgar Elektrik Santralleri ve bunların referans listesinde yeni oluşuma dahil edecek olan yabancı yatırımcı, Türkiye piyasasının bakir, açık ve sinirsiz olmasından etkilendiğini söyleyen Genel Koordinatör Nihat Aygun şöyle devam etti “yabancı yatırıcılar bu güne kadar rüzgarı bol olan bir ülkeye neden sadece 500MW (megawat) RES gücü kurulduğuna anlam veremediler. Danimarka’nın Türkiye ile kıyaslandığında %10, Almanya ile kıyaslandığında %15 gibi rüzgar değerleriyle Türkiye’nin gerisinde olduklarını, buna rağmen kurulu güçlerinin ortalama 30.000MW(megawat) olduğunu görünce, Türkiye’nin en az, kurulu gücü 100metrede 100 bin megawat düzeyinde olabileceğini savunarak bizleri heyecanlandırdılar” dedi.

“100% Yerli üretim şartı”
Devirden önce gecen maraton toplantıların sonucunda ortak alınan kararlardan en önemlisi, üretimi 10 yıldan az olmamak şartıyla Türkiye’de gerçekleştirmek. Atılan temelinden kulesine, kullanılan cıvatasından, hammaddesine, kanat üretiminden kurulumuna kadar tamamıyla yerli malı olma şartını koyan Ecowind yetkilileri, gelecek nesiller için alt yapı hazırlamanın gururunu yaşadıklarını dile getirdiler.

“EYKAP projesi”
Ortaya çıkan gelişmeler nedeniyle bu aşamada sistemin Hukuki ve teknik altyapısını oluşturma çalışmalarına öncelik vermek gerektiğinden EYKAP projesinin şekillendirilmesi, bu çalışmaların sonrasına bırakılmıştır.
EYKAP proje ve fikir hakları Ecowind şirketinde kalmak şartıyla muhtemel hukuki gelişmelere göre tekrar gündeme gelecek. Sistemin sorunsuz bir şekilde oluşturulması için sağlam bir yasal alt yapı oluşturulması
gerektiği konusunda her iki kuruluş yetkilileri görüş birliğine varmışlardır. EYKAP Projesi yasal alt yapısı oluşturulduktan ve gerekli kurumlardan görüş aldıktan sonra tekrar gündeme gelecek.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir