Elektrik Piyasası Şebeke Yönetmeliğinde Değişiklik

By | 7 Ocak 2013

Türkiye Rüzgar Enerjisi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Elektrik Piyasası Şebeke Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklik ile Yönetmeliğin, ”rüzgar enerjisine dayalı üretim tesislerinin şebeke bağlantı kriterleri” başlıklı 18’inci eki yeniden düzenlendi.

Buna göre, rüzgar enerjisine dayalı üretim tesislerince Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’ne (TEİAŞ) sağlanacak bilgilere, ”rüzgar çiftliklerinin master kontrolcü fonksiyonel şemaları ve matematiksel modelleri ile set edilen parametreleri” de eklenecek.

Lisanslı olan tüm rüzgar enerjisi santralleri, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nde olan Rüzgar Gücü İzleme ve Tahmin Merkezinden (RİTM) ve dolayısıyla TEİAŞ yük tevzi merkezlerinden izlenmesini sağlamak üzere gerekli altyapıyı kuracaklar. Teknik donanımlarının taşıyacağı özellikler Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü internet sayfasında ayrıca yayımlanacak.

2 thoughts on “Elektrik Piyasası Şebeke Yönetmeliğinde Değişiklik

  1. ugur yalcinkaya

    Evde elektirik uretimine devlet destegi nasil alabilirim günes paneli degil alternetör ile uretim planlıyorum

    Reply
  2. Solar Akademi

    Evde elektrik üretmek için şu kaynaklardan birini kullanabilirsiniz; Güneş, Rüzgar, Jeotermal, Hidroelektrik, Biyokütle. Elektrik abonesi olan herkes lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilir, yani kendi elektriğini kendisi üretebilir. Bunun için öncelikle elektrik aboneliğinizin bulunması gerekmektedir. Şu an için yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak kurulacak elektrik üretim tesisleri için güç ve bağlantı üst sınırı 500 kW ancak ileride 1 MW a çıkma olasılığı da mevcut. Sistemlerde kullanılacak yerli malı ekipman ile fazla elektriğin geri alınması konusunda tarife desteği mevcuttur.

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir