Enerji Borsası

By | 30 Nisan 2011

Enerji sektörünün önemli isimlerini buluşturan “Enerji Ticareti Zirvesi 2011” 29 Nisan Cuma günü Ankara Hiltonsa Otel’de düzenlendi. Enerji Ticareti Derneği Başkanı Mustafa Karahan, ev sahipliği yaptığı zirvenin açılış konuşmasında, Türkiye’nin, iç dinamikleri, bulunduğu sosyal ve fiziki coğrafya nedeniyle, doğru ve şeffaf işleyen bir enerji piyasasına ihtiyaç duyduğunu belirtti. Karahan, “Enerji Borsası” nın bu yolda atılacak en önemli adımlardan biri olduğuna dikkat çekti.

Elektrik Toptan Satış Lisansı sahibi firmalar tarafından, 2010 yılında kurulan Enerji Ticareti Derneği, “Enerji Ticareti Zirvesi 2011”; Tradition, ICIS Heren, Zorlu Enerji ve Fina Enerji’nin sponsorluğunda düzenlendi. Zirveye EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Enerji Ticareti Derneği Başkanı Mustafa Karahan ile yerli ve yabancı özel sektör temsilcileri konuşmacı olarak katıldı.

“Enerji Ticareti Zirvesi 2011” kapsamında Türkiye ve Avrupa elektrik piyasaları ile Avrupa Enerji Borsası’nın işleyişi mercek altına alındı. Enerji Ticareti Derneği Başkanı Mustafa Karahan yaptığı açılış konuşmasında, ETD’nin çok yeni bir kuruluş olmakla birlikte elektrik piyasalarına ilişkin önemli çalışmalar yürüttüğünü, “Enerji Ticareti Zirvesi 2011” ile bu çalışmaların sonuçlarını sektör temsileri ile paylaşmak istediklerini söyledi.

Mustafa Karahan konuşmasında Türkiye’nin, gerek iç dinamikleri gerekse bulunduğu sosyal ve fiziki coğrafya nedeniyle doğru ve şeffaf işleyen bir enerji piyasasına ihtiyaç duyduğunu belirtti ve “Enerji Borsası” nın bu yolda atılacak en önemli adımlardan biri olduğuna dikkat çekti. Karahan konuşmasına şöyle devam etti: “Enerji Borsası, doğru fiyatın oluşmasının temel aracıdır. Enerji sektörü oyuncuları olarak hepimizin ihtiyacı ise kurallarının belirli ve güvenilir olduğu, şeffaf, bilgiye ulaşılabilen likit bir piyasada oluşacak ‘doğru fiyatlar’dır. Doğru fiyat ekseninde oluşacak ticaret piyasası, bir yandan ticaret hacmine olumlu katkıda bulunurken diğer yandan da yatırımların önünü açarak orta ve uzun vadeli planların yapılmasına olanak tanıyacaktır.”

Enerji Ticareti Derneği
Enerji Ticareti Derneği (ETD), 2010 yılında Elektrik Toptan Satış Lisansı sahibi firmalar tarafından kuruldu. ETD, enerji ticaretinin adil ve serbest yapılabilmesi için gereken faaliyetlerde bulunmak, bu ticaretin uluslararası kural ve standartlarda yürütülmesini sağlamak ve tüm taraflara eşit mesafede olan bir serbest ticaret ortamını oluşturabilmek amacıyla çalışmalarını yürütüyor. ETD, gerek ticaretin serbestçe yapılabilmesi için altyapıların hazırlanması ve yönetilmesini, gerek piyasa fiyat ve bilgilerinin şeffaf ve ulaşılabilir olmasını sağlayacak platformların kurulmasını hedefliyor. ETD, EFET (EuropeanEnergyTradersFederation – Avrupa Enerji Tacirleri Federasyonu), aracı kurumlar ve enerji haber ajansları ile işbirliği içinde faaliyetlerine devam ediyor

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir