Enerji Çocuk

By | 22 Ocak 2014

enerji-cocuk
Yıldız, Enerji Çocuk Projesi için İl Genel Meclisi Ortaokulu’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en büyük zenginliğinin çocuk ve gençler olduğunu, bu durumun enerji için de geçerli olduğunu söyledi.
Enerji Hanım Projesi’ne değinen Yıldız, enerjide yılda 4 milyar lira civarında bir tasarruf yapılabileceğini, ancak henüz bu rakama ulaşılamadığını ifade etti.
Çocuklara, “Bir lamba söndürmemle ne olur demeyin, küçük ve anlamlı adımlar birleşerek çok büyük adımlara dönüşüyor” diye seslenen Yıldız, 11 milyon civarında öğrenciye bu eğitimin verileceği düşünüldüğünde önemli kazanımlar elde etmenin mümkün olduğunu vurguladı.
Enerji tasarrufu kültürünün 7-14 yaş grubunda kazanılmasının önemli olduğuna işaret eden Yıldız, ülkenin kaderinin bugünün çocuklarının davranışlarına bağlı olacağını dile getirdi.
Türkiye’nin yakaladığı büyümeyle bütün varlıklarıyla 3 katına çıktığını anlatan Yıldız, törene katılan çocuklar oy verme yaşına geldiğinde, ülkeyi 3 kat daha büyütmeyi hedeflediklerini söyledi.
Bu hedefe ulaşırken elektrik tüketimini geçen yıla denk hale getirmeye çalıştıklarını ifade eden Yıldız, bunu enerji tasarrufuyla gerçekleştirdiklerini belirtti.
Anne-babaların en çok, “Elektrik ne olacak, doğal gaz zamlanacak mı” merakı içerisinde olduğunu dile getiren Yıldız, geçen yıl böyle bir artış olmadığını, bunu ülkenin ırmaklardan, nehirlerden gelen suyla, yağmurla, güneşle, rüzgarla elde ettikleri enerjiyle gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Enerjinin israf edilmemesi halinde bir çırpıda Atatürk ve Keban gibi iki büyük barajı yapmış gibi bir kazanım elde edilebileceğini vurgulayan Yıldız, “Sizlerin küçük adımlarınız, bizim için büyük ve anlamlı adımlar” diye konuştu.
Bakan Yıldız, konuşmasının ardından, çocuklarla enerji verimliliği ve projeye ilişkin sohbet etti.

 

-“ENERJİ ÇOCUK” EĞLENDİRİRKEN TASARRUFU ANLATACAK- 

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı İbrahim Çağlar da enerji verimliliğinin ülkenin bugünü, yarını için çok önemli olduğunu belirterek, bu alanda toplumsal bilinç oluşturmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.
“Enerji Hanım” projesiyle de 20 il gezerek, annelere seslendiklerini anımsatan Çağlar, “Aslında anneleriniz biliyordu ama tekrardan hatırlattık, siz de biliyorsunuz ama okulları gezerek projemizi size de tekrar anlatacağız” dedi. “Enerji Çocuk” ile evlerde ve okullarda enerjinin daha verimli kullanılmasını amaçladıklarını bildiren Çağlar, proje sayesinde hem evlerin hem de ülkenin bütçesi katkı sağlayacaklarını ifade etti.
“Sizler bizim geleceğimizsiniz, sizleri çok seviyoruz ve enerji verimliliği konusunda bilinçlenmenizi istiyoruz” diyen Çağlar, şunları söyledi:
“Evde televizyon izlemediğinizde, odadan çıkarken ışığı kapatıyorsunuz. Bunları yaptığınız zaman ülkenize daha fazla katkı sağlıyorsunuz. Aileleriniz tasarruf ettikleri parayla sizi gezdirsin, oyuncak alsın istemez misiniz? Size bazen çizgi filmle, bazen bir filme sesleneceğiz. Her okulda enerji verimliliği grubu kurulmasını ve çeşitli faaliyetlerin yapılmasını sağlayacağız. Okullar bizleri davet edecek ve biz de ‘enerji nasıl verimli kullanılır’ gidip anlatacağız. Okullarda nasıl enerji tasarrufu edebileceğinizin anlatıldığı broşürler dağıtacağız, enerji verimliliği kulübü kuracağız, başkan seçilecek ve siz küçük başkanlar olarak hayata başlayacaksınız. Milli Eğitim Bakanlığı’na teşekkür ediyoruz.
Projeyi 2 başlıkla yürüteceğiz, her yıl enerji verimliliği projesi ve öykü yarışması düzenleyerek sizleri destekleyeceğiz. Önümüzdeki yıl laboratuar gibi tasarlanacak, gezici çadırımız illeri gezecek. İstanbul’da enerji müzesi kuracağız. İlerleyen zamanlarda TRT’de ‘Enerji Çocuk’un çizgi filmini izleyeceksiniz. Projemizin yüzü ‘Enerji Çocuk’, adı Naz. ‘Enerji Çocuk’u ne kadar çok hatırlarsanız, o kadar çok enerji tasarruf edersiniz.”
Öğrencilere, “Gün ışığı yeterli olduğunda ışığı açmayın, bilgisayar ve televizyonu kullanmadığınız zaman düğmesinden kapatın, oda ısısını 21 derecede tutun, buzdolabının kapağının açık kalmamasına dikkat edin, temiz kıyafetleri kirliler karıştırmayın, kapıları pencereleri kapalı tutun” uyarılarında bulunan Çağlar, bu hususların aile, arkadaş ve komşulara da anlatılması gerektiğini dile getirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik ise sosyal sorumluluklarından dolayı Enerji Verimliliği Derneği’ne teşekkür etti ve bakanlık olarak proje bileşeninde yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Etkinlik sonunda öğrencilere, magnet, kalem ve not defteri hediye edildi.

One thought on “Enerji Çocuk

  1. FERİT BALTACI

    GELİŞMİŞ ÜLKELERE BAKILDIĞIN DA BU GELİŞMİŞLİĞİN ALTINDAN ÖNCELİKLE KURAMSAL EĞİTİM DEĞİL , SOMUT ELLE TUTULUR EĞİTİM ANLAYIŞI ÇIKAR . BU YÜZDEN , BU ÜLKELERDE OYUNCAK VE MODELCİLİK ÇOK GELİŞMİŞTİR.
    YILLAR ÖNCE TRT DE “BİR DAKİKA ” ADIN DA UYARICI , EĞİTİCİ YAYINLAR VARDI .. YARARLI DİYE KALDIRDILAR ! ŞİMDİ YOK..
    OKULLARDA DAĞITILMASI , VERİLMESİ GEREKEN İLK BİLGİ , ÇOCUKLARI AŞIRI KORUMALI BİR ORTAMDAN ÇIKARIP YAŞAMIN İÇİNDEN SOMUT VERİLER İLE TANIŞTIRMAK OLMALIDIR.
    ÖRNEĞİN ELEKTRİK DEMEK MIKNATIS DEMEKTİR… ELEKTRİK NASIL ÜRETİLİR ? ÇOCUĞA BU BİLGİ EĞİTİM MODELİ İLE BİRLİKTE VERİLMELİDİR .. ÇOCUK ELEKTRİK ÜRETME MODELİNİ KENDİSİ YAPACAK BİÇİM DE KİTAP VE DONANIM DESTEĞİ GÖRMELİDİR.. MIKNATIS DAĞITILMALI , TAPLET DEĞİL .. ELEKTRİK ELDE ETMEK İÇİN BİR ÇIKRIĞI 20 DAKİKA ÇEVİRMESİ VE LAMBANIN BU YORULMAYLA NASIL YANDIĞINI SOMUT OLARAK YAŞAMALI… PERVANE YAPMALI YELDEN ELEKTRİK ÜRETMELİ . TENEKEDEN SU ÇARKI YAPMALI , MUSLUĞUN ALTINA TUTULDUĞUNDA BİR LED LAMBASINI YAKACAK KADAR…ÇOCUKKEN BUNLARI YAPABİLEN , YETİŞTİĞİNDE BUNLARI YURT DIŞINDAN ALMAK YERİNE GELİŞMİŞ ÖZGÜVENİN YARDIMIYLA YERLİ OLARAK YAPILMASINA SOYUNACAĞI AÇIKTIR. BU MODELLER, O İLERİ ÜLKELERDE ÇEŞİT ,ÇEŞİT VAR.. MEB NIN DERS ALETLERİ YAPIM MERKEZİ BUNLARIN BİR BÖLÜMÜNÜ YAPIYORDU… İŞE YARIYOR DİYE KAPATTILAR… AVNİ AKYOL DÖNEMİNDE 200 ADET ÇAĞDAŞ TEKNİK KİTAP TÜRKÇEYE ÇEVRİLEREK ÜLKEYE KAZANDIRILDI .. OLAĞANÜSTÜ YARARLIYDI.. ŞİMDİ BASIMI YASAK .. ONUN YERİNE , “TÜRBE ZİYARETİ NASIL YAPILIR ” TÜRÜNDEN KİTAPLAR BASILIYOR.. KUŞKUSUZ KÜRESEL GÜÇLER TÜRK ÇOCUKLARINA İŞE YARAR , SOMUT , ARGEYE DÖNÜK , TASARIM YETENEĞİNİ GELİŞTİRİR EĞİTİM ANLAYIŞI YERİNE BELLEMEYE DAYALI EĞİTİM VERİLMESİ KONUSUNDA NEREDEYSE TEK YETKİLİ.. BU ÜLKELER KENDİNE RAKİP YETİŞTİREN BİR EĞİTİM İSTEMİYORLAR… SÜREKLİ OLARAK YABANCIYA BAĞIMLI KALAN KUŞAKLARIN YETİŞMESİ ONLARIN İLK HEDEFİ… GÜNEŞ ERKİNDEN YARALANAN ÖĞRENCİLER DEĞİL .. SÜREKLİ HATİM İNDİREN ÖĞRENCİLER ONLARIN EN SEVDİKLERİ…. ÜRETEN , TASARLAYAN DEĞİL .. NEREDEYSE SUUDİLER GİBİ HAFIZ BİR TÜRKİYE İSTİYORLAR.. BİLİMİN OLMADIĞI YERDE DİN YARA ALMAZMI ? EN SON, EN YENİ İN İSLAM .. ANCAK EN GERİ KALMIŞ DİN YİNE İSLAM.. BİLİMDE ADI BİLE OKUNMUYOR…BU İŞLERİ DÜZELTMEK İÇİN , ÖNCE TAM BAĞIMSIZ OLMAK GEREKİR. YABANCI GÖLGESİNE SIĞINARAK VARILACAK TEK YER, HER ÜLKENİN VİZE UYGULADIĞI , İSTENMEYEN , SAYGI DUYULMAYAN AŞAĞILIK BİR KONUMDUR… TÜRKİYE BU GÜN İTİLEN , KAKILAN BİR ÜLKE KONUMUNDADIR…. BİR JAPON SINIRDA BÜYÜK BİR SAYGIYLA KARŞILANIRKEN , TÜRKLERİ DİĞER İSTENMEYEN , SEVİLMEYEN BİR KAPIDAN VE KÖPEKLER KOKLAYARAK O ÜLKEYE GİREBİLİYOR… BU YETMEZ Mİ ? TÜRKİYE BU ZİNCİRLERİ PARÇALAYACAKTIR.
    OYUNCAK VE MODEL… BU SOMUT ÜRÜNLER İLE ÇOCUKLAR TANIŞTIĞINDA

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir