ESB International Türkiye

By | 10 Nisan 2013

Hakan Karaalioglu_Serdar Bilgic
Global mühendislik danışmanlık kuruluşu ESB International ve yatırım şirketi UNIT, İstanbul’da kurulu Yeni Elektrik elektrik santralinin işletmesi ve bakımına ilişkin, 30 milyon Euro değerinde beş yıllık bir işbirliği anlaşmasına imza attı. İstanbul’un güney batısındaki santralin işletme ve bakım anlaşması için ESB International ve UNIT yüzde 50- 50 ortaklıkla UNES isimli bir ortak girişim şirketi kurdu.  Yeni Elektrik elektrik santrali, Türkiye’nin elektrik tüketiminin yüzde 3’ünü üretme kapasitesine sahip.

ESB International ve UNIT işbirliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) ev sahipliği yaptığı, Enterprise Ireland’ın Türkiye ticari heyetinin lideri, İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore T.D.’nin de konuşmacı olarak katıldığı bir toplantıda açıklandı. Eamon Gilmore toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Dünya arenasının önemli bir oyuncusu olan ESBI, Avrupa’nın en ileri ve ticari odaklı elektrik danışmanlık firmalarından biri olarak kabul ediliyor. Bu anlaşma, geçen yıl meslektaşım, Ticaret ve Kalkınma Bakanımız Joe Costello ile Ankara ofisinin açılışından sonraki en son gelişme. ESBI’nin, Türkiye’nin hızla artan enerji talebini karşılayacak yetenekte olduğu aşikar. Bu anlaşmanın aynı zamanda, aralarında dünyanın en iyilerinin de bulunduğu İrlandalı şirketlerin yeteneklerinin ve kapasitelerinin önemli bir göstergesi olduğuna inanıyorum.  Bugün, bu olayın bir parçası olmaktan ve ESB gibi İrlanda merkezli bir şirketin Türkiye’de iş üstlenerek uzmanlığını sunacak olmasından mutluluk duyuyoruz. Bugün burada bulunmam, Türkiye ve İrlanda arasındaki ticari ilişkilerini öneminin bir göstergesidir. Önümüzdeki yıllarda benzer işbirliklerinin çoğalmasını umut ediyoruz”

İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore T.D. sözlerine şöyle devam etti:

“ESBI’ye Türkiye’de ve tüm dünyada kapasitesini ve itibarını güçlendirme yolunda başarılar diliyor, bu projedeki ortakları Unit Group’a da aynı şekilde başarı  dileklerimi sunuyorum. Umarım bu işbirliği, şirketler arasında kurulacak birçok başarılı birliğin ilk adımı olur.”

Eamon-Gilmore

Dünya çapında faaliyet gösteren ESB International, Türkiye’deki ilk ofisini 2012 yılında açtı. İmzalanan anlaşma ile birlikte ESB International ve UNIT, Yeni Elektrik elektrik santralinin işletme ve bakımını birlikte üstenecekler. Buna ek olarak ESB International santral için teknik ve mühendislik desteği sağlayacak. ESB International, elektrik santrallerinin yönetimi ve uzmanlık sağlama konularında İrlanda’da ve tüm dünyada kendini kanıtlamış, başarılı bir geçmişe sahip.

ESBI Türkiye ve BDT Ülke Müdürü Hakan Karaalioğlu da proje hakkında şöyle konuştu:

“Türkiye’de ilk projemizi üstlenmekten ve bize enerji pazarına yaptığımız yatırımda itibar kazandıran bu projede UNIT ile birlikte çalışacak olmaktan mutluluk duyuyoruz.  Bu anlaşma ESB International’ın santral işletme ve bakımı alanındaki güçlü uzmanlığının yanı sıra, dünya çapındaki müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel mühendislik danışmanlık hizmetleri sunabilme konusundaki yeteneğimizi ortaya koyuyor. Bu adım, bizi enerji alanında uluslararası çapta yenilikler sunma hedefimize yaklaştırırken, çok geniş ölçekteki santrallerin yönetimi ile yerel ekiplere uzmanlığımızı, bilgi birikimimizi aktarma yeteneğimizin altını çiziyor Enterprise Ireland’ın desteği de, bu pazarda kuracağımız iş ilişkileri açısından bizim için çok değerli.”

UNIT Enerji Bölümü Başkanı Serdar Bilgiç de şunları söyledi: “UNIT şimdiye kadar enerji sektöründe hem yatırımcı hem de EPC müteahhidi olarak faaliyet gösteriyordu. Şimdi, ESB International ortaklığı ile faaliyetlerimizi elektrik santrali işletmesine doğru genişletiyoruz. Bu projede ESB International ile ortak olmaktan mutluluk duyuyoruz. Proje, var olan portföyümüz ile uyum gösteriyor. ESB International ile önümüzdeki yıllarda başarılı bir şekilde sürdürmeyi hedefliyoruz.”

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir