First Solar Türkiye’de

By | 12 Nisan 2014

downloadfileFirst Solar, Inc. (Nasdaq: FSLR), Türkiye ofisinin açılışını bugün duyurdu. Yenilenebilir enerji sektörünün  duayenlerinden Evren Evcit’in yöneteceği First Solar Türkiye, şirketin Türkiye’deki büyüme planlarını gerçekleştirmeyi planlıyor. 

First Solar Türkiye İş Geliştirme Ekibi’nin başına geçecek olan Bay Evcit, bu yeni rolüne 15 yıllık tecrübe getiriyor ve Avrupa İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Christopher Burghardt’a bağlı olarak çalışmaya başlayacak. Evren Bey bu rolünden önce, 2009’da kurduğu ve daha sonra ülkenin en büyük proje geliştiricisi ve teknik servis sağlayıcısı olan Anel Enerji AŞ.’nin Genel Müdürü’ydü. Kendisi ayrıca, Türkiye’nin ilk fotovoltaik modül üreticisi Avek Solar AŞ.’nin ve Bulgaristan’da PV alanında ilk Türk teknik servis sağlayıcı olan Anel Bulgaristan’ın genel müdürlük görevlerini de yürütmüştür.

Avrupa İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Christopher Burghardt, First Solar’ın Türkiye’ye olan ilgisini şu şekilde ifade etti: “Türkiye’nin, önümüzdeki birkaç yılda Avrupa’nın ilk sürdürülebilir fotovoltaik piyasalarından biri olacağına inanıyoruz. Ülkenin güneş enerjisi hedeflerinin, sadece devlet desteğine bağlı kalmak yerine güvenilir bir regülasyon altyapısı ve enerji bağımsızlığına ulaşma ihtiyacı sayesinde gerçekleşeceğini düşünüyorum. Burada ticari faaliyetlerimize başlama kararı, ülkeye bağlılığımızın ve potansiyeline olan inancımızın göstergesidir. Derin piyasa bilgisi ve tecrübesi sayesinde, Evren’in ekibimizde olmasının bize rekabet avantajı sağladığı konusunda hiçbir şüphem bulunmuyor.”

Dikey entegre bir yapısı olan First Solar, yakın zamanda kadmiyum-tellürid(CdTe) fotovoltaik güneş hücrelerinin çevrim verimliliğinde laboratuvar şartlarında %20,4 oranı ile yeni dünya rekorlarına imza attı. Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’nda(NREL) yapılan CdTe fotovoltaik modül çevrim verimliliği testlerinde ise toplam modül alanı verimliliğinde %17 gibi yüksek bir verimlilik oranına ulaşıldı. İletim ağına bağlanacak büyük ölçekli güneş santrallerine ek olarak First Solar, madencilik ve tarım gibi çeşitli sektörler ve farklı segmentler için ölçeklendirilebilir ve rekabetçi çözümler sunuyor.

Evren Evcit yeni rolüyle ilgili olarak: “Birçok açıdan bakıldığında Türkiye, First Solar’ın genişleme stratejisinde öncelikli bir piyasa. Ülkedeki büyüyen enerji ihtiyacı, hızlı ekonomik büyüme ve yüksek güneş ışığı alma oranları sürdürülebilir bir fotovoltaik endüstrisinin gelişimi için ideal kombinasyonu sağlıyor. First Solar’ın sektördeki lider teknolojisi ve çözümleri, Türkiye’nin enerji ihtiyaçları için doğru tercih ve bu fırsatın firma için önemli bir pazara dönüşmesine liderlik edeceğim için mutluluk duyuyorum.”

Halen üzerinde çalışılmakta olan toplam 3GW’ın üzerinde güneş santrali kapasitesi ve 8GW’ın üzerinde kurulu kapasiteyle, firmanın kuruluşundan itibaren üzerinde çalıştığı modüllerinin toplam kapasitesi neredeyse 8 nükleer santralinkine eşittir. First Solar’ın Amerika ve Malezya’da ürettiği panelleri 6 kıtaya yayılmıştır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir