Borusan Tekirdağ RES

By | 14 Nisan 2014

IMG_0754Borusan EnBW Enerji’nin Tekirdağ’daki 50 MW’lık Balabanlı Rüzgâr Enerjisi Santralinin (RES) ilk fazının geçici kabulü, bakanlık yetkililerinin de katılımıyla 4 Nisan tarihi itibariyle tamamlandı. Tesis aynı gün gece yarısından itibaren enerji satışına başladı.

İstanbul, 11 Nisan 2014 -Borusan EnBW Enerji rüzgâr enerjisinde liderlik hedefi doğrultusunda önemli bir adım daha attı. Borusan EnBW Enerji’nin, 2009 yılında işletmeye alınan Bandırma RES’ten (Balıkesir, 60 MW) sonra ilk rüzgâr yatırımı olan Balabanlı RES’in (Tekirdağ, 50 MW)   ilk fazı devreye girdi. İlk fazın geçici kabulü Bakanlık yetkililerinin de katılımıyla 4 Nisan 2014 tarihi itibariyle tamamlandı. Tesis aynı gün gece yarısından itibaren enerji satışına başladı.

Yıllık yaklaşık 153.000 MWh  üretim yapacak olan Balabanlı RES 50.000 hanenin yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak ve yılda 90.000 ton karbondioksit salınımını önleyecek.

 

“Hedefimize doğru güçlü adımlarla ilerliyoruz”

İlk fazın işletmeye alınması nedeni ile bir açıklama yapan Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla şunları söyledi:

“Çalışmalarımız öngördüğümüz gibi devam ediyor. Birinci fazın işletmeye alınmasıyla ülkemizin elektrik üretimine ve karbon salınımının azaltılmasına önemli bir katkı yapmış olduk. Balabanlı RES’in ikinci fazının Mayıs ayı ortasında, tümünün ise 2014 yılının ilk yarısında işletmeye alınmasını hedefliyoruz. Böylece tesisi planlanan tarihten iki ay önce işletmeye almış olacağız. Başarılı çalışmaları için bütün ekip arkadaşlarımı kutlarım. Rüzgâr enerjisinde kısa vadede 455 MW; uzun vadede ise 1500 MW’ın üstünde bir rüzgâr kurulu gücüne ulaşma hedefimize doğru güçlü adımlarla ilerliyoruz.”

 

2011’den bu yana Borusan EnBW Enerji portföyünde

Balabanlı RES projesi Temmuz 2011 itibariyle Borusan EnBW Enerji portföyüne kazandırılmış; 2012 yılında yatırım kararı alınarak türbin tedarik ve bakım, inşaat işleri ile diğer ilgili sözleşmeler imzalanmıştı. 17 Ekim 2012’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız ve Baden-Württemberg Çevre ve Enerji Bakanı Sayın Franz Untersteller’in katılımı ile yatırım sürecinin başlangıcı tüm paydaşlara duyurulmuştu. Projeyle ilgili idari süreçlerin tamamlanmasının ardından 18 Eylül 2013’de temel atma töreni yapılmıştı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir