Gökçedağ Rüzgar Santralı’na Mükemmellik Ödülü

By | 9 Aralık 2009

Zorlu Enerji’nin Gökçedağ Rüzgar Santralı’na uluslararası başarı.

Uluslararası 11. Platts Global Enerji Ödülleri sahiplerini buldu. Zorlu Enerji Grubu’nun Osmaniye’de inşa etmekte olduğu Gökçedağ Rüzgar Santralı, Yılın Yeşil Teknoloji Girişimi kategorisinde Mükemmellik Ödülü aldı. Ödüller, uluslararası enerji uzmanlarından oluşan bağımsız bir jüri tarafından değerlendirilerek, aralarında Yılın Ceo’su, Yılın Ticari Teknolojisi, Yılın Anlaşması, Yılın Mühendislik Projesi, Yılın Pazarlama Ödülü ve Hayat Boyu Başarı Ödülü’nün yer aldığı 17 kategoride verildi.

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, New York’ta düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmasında Gökçedağ Rüzgar Santralı’nın, sağlayacağı seragazı azaltımı ve sürdürülebilir kalkınmaya olan katkısı nedeni ile 2009 yılının Mayıs ayında ,“Gold Standard” belgesini aldığını belirtti ve santralın, Türkiye ve dünyada bu belgeyi alan en büyük enerji projesi olduğunu sözlerine ekledi. Bursa, Gökçedağ RES’in yılda 300 bin ton karbondioksit eşdeğeri cinsinden seragazı azaltımı sağlayacağını belirtti.

Gökçedağ Rüzgar Santralı tam kapasiteye ulaştığında yılda yaklaşık 500 milyon kilovat saat elektrik üretecek

Gökçedağ Rüzgar Santralı, Osmaniye’nin Bahçe ve Hasanbeyli ilçelerindeki Gökçedağ üzerinde yer alıyor. Toplam 54 türbinden oluşan Gökçedağ Rüzgar Santralı’nın 50 türbini tamamlandı ve ilk 23 türbini ile üretilen 57,5 MW gücündeki elektrik ulusal şebekeye aktarılmaya başlandı.

Gökçedağ Rüzgar Santralı’nda kullanılan rüzgar türbinleri Türkiye’de kurulan en büyük türbin olma özelliğini taşıyor. 2,5 MW kurulu güce sahip her bir türbin 100 metre kanat çapı ve 85 metrelik kule gövdesi ile 30 katlı bir bina yüksekliğine sahip.

Zorlu Enerji, toplam 210 milyon Euro yatırım bedeli ile 2010 yılında faaliyete geçecek Gökçedağ Santralı’ndan yılda 500 milyon KWh elektrik enerjisi üretmeyi planlıyor. Bölgede mevcut 50 ve 60 MW’lık diğer RES lisansları ile toplam kapasite 245 MW’a ulaşacak.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir