Güneş Enerjisi Bir Tercih Değil, Mecburiyet

By | 13 Temmuz 2010

Güneş enerjisinin endüstride kullanımına başlanmasından bu yana en akıllıca buluş olarak nitelendirilen ve güneşin soğutma için kullanılmasını sağlayan sistemin mucidi Dr. Ahmet Lokurlu: “Güneş şimdiye kadar sadece ısıtmada kullanılıyordu, bizim alâmetifarikamız ise güneşle soğutmamızdır” dedi.
Güneşin şimdiye kadar ısıtma için kullanıldığı biliniyor. Dr. Lokurlu’nun kurduğu sistemle güneşin en yoğun ve dik geldiği dönemlerde en çok ihtiyaç duyulan soğutmanın, güneş enerjisi kullanılarak yapılması.
Dr. Lokurlu, SOLITEM sistemlerinin; Türkiye, Kıbrıs, Fas, Ürdün ve Almanya gibi ülkelerin büyük AVM’lerinde, hastanelerinde, otellerinde kurulduğunu, Meksika ve Brezilya’da ise kurulum çalışmalarına başlandığını belirtti. TIME Dergisi tarafından “Dünyanın Küresel Kahramanı” seçilen Lokurlu’ya göre; Türkiye güneş enerjisini verimli kullanmada potansiyelinin yanına yaklaşabilmiş bile değil.

09 Temmuz 2010, İstanbul;

Güneş enerjisinden soğutma sistemlerinin mucidi Dr. Ahmet Lokurlu’nun kurduğu SOLITEM; dünyaya güneş enerjisi ile soğutma sistemleri kuruyor. Şimdiye kadar, Türkiye, Kıbrıs, Fas, Ürdün ve Almanya gibi ülkelerde kurulmuş parabol güneş enerjisi sistemlerinin, Meksika ve Brezilya gibi güneşi bol ülkelerde de kurulumlarına başlandı. Dünyadaki yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen güneşin en güvenilir ve sonsuz enerji kaynağı olduğundan hareketle kurulan SOLITEM sistemleri; büyük AVM’ler, 100 kapasite ve üstü oteller, hastaneler, fabrikalarda kurulumları yapıldı. 5-7 yılda yatırımın geri dönüşünü sağlayan sistem, yazın soğutma, kışın ise ısıtma için kullanılıyor.

Dr. Lokurlu, geliştirdiği sistemi daha fazla kullanım alanına hitap etmek için standardize ediyor. Bu amaçla SOLITEM’in teknoloji ve üretim alanında dünyada eşi olmayan Ankara’daki fabrikası Eylül ayında, çeşitli ülkelerden ve Türkiye’den bakan, başbakanlık düzeyinde katılım ile açılacak. Tüm üretimin robotlarla gerçekleştirildiği fabrikayı ise dünyanın bir çok ülkesinden heyetler görmeye geliyor. Bu ülkelerin başında ise dünyaya teknoloji ihraç eden Japonya var.

Dünya hızla ısınıyor
Dünyada kullanılan fosil yakıtlarının iklimler ve doğrudan doğa üzerinde yarattığı etki, gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor. Özellikle tarihsel açıdan bakıldığında 19. yüzyılda yaşanan Sanayi Devrimi ile birlikte karbondioksit salımı, buna küresel ısınmada tehlikeli oranda artış görülüyor. Sadece 130 yıllık bir sürede tüm dünyadaki ısı 1 dereceye yakın artmış durumda. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana sera etkisi yaratan karbondioksit gazı salımı 6 katına çıktı. Ağır sanayi ve buna bağlı gelişen sektörler fosil yakıtlarını kullanarak enerji ihtiyaçlarını gideriyor ve bunun bir sonucu olarak da iklimlerin yapısı değişiyor.

Bu hızlı tüketim, aynı zamanda üretimin de önüne geçiyor, petrol fiyatlarının sürekli artmasına neden oluyor. Gelecek 20 yıl içerisinde petrolün varil fiyatının şu andaki seviyenin 2 katına çıkması öngörülüyor. İklimin değişmesi bir kenara bırakılsa dahi, bu durum sanayinin kendisine yakın zaman içerisinde yeni bir enerji kaynağı bulmasını gerektiriyor. Şu anda dünyada birçok firma; güneş enerjisi, dalga enerjisi, rüzgar enerjisi, hidroelektrik ve bio kütle gibi alternatif kaynakları araştırmaya başladı. Bunlar arasında en az yatırım maliyeti gerektiren ve en yüksek potansiyele sahip enerji kaynağı ise güneş enerjisi.

Güneş enerjisi ile sıfır karbondioksit salımı
1999 yılında Dr. Ahmet Lokurlu tarafından kurulan, dünyada güneş enerjisi kullanan ve soğurmalı soğutma ünitesi ile çalışan enerji tedarik sistemlerinin geliştiricisi, patent sahibi ve dünya lideri kuruluşu SOLITEM, öncü sistemi ile diğer firmaların önüne geçti. SOLITEM, aynı zamanda dünyanın daha iyi bir yer olması adına şu ana kadar yapılmış en çevreci ısıtma ve soğutma sistemlerini sunuyor. Bu sistemin mucidi, dünyanın en saygın bilim adamlarından Dr. Ahmet Lokurlu yenilikçi ve öncü SOLITEM teknolojisini “Herhangi bir karbondioksit salımı yapmaksızın enerji üretimi sağlayan SOLITEM teknolojisi hem fosil enerji kaynaklarının korunmasını sağlar, hem de sera gazı üretimini önler. Sistem, iklim değişikliği ve enerji krizinin tam karşısında duran bir prensiple çalışır” şeklinde özetliyor.

Türkiye enerjiyi en pahalı kullanan ülkelerin başında yer alıyor
Güneş enerjisinin potansiyeli ışının geliş açısıyla doğru orantılı. Özellikle Türkiye gibi Akdeniz kıyısındaki ülkeler bu açıdan büyük bir avantaja sahip. Ancak bunun şu anda tersi bir tablo ortada. Bu yıl sonuna kadar Türkiye’nin 34,5 milyar dolarlık bir enerji ithalatı yapması bekleniyor. Enerji tüketiminde ülkelerin dikkat etmesi gereken bir başka konu ise klima kullanımı. Avrupa Birliği kapsamında yapılan bir araştırmada üye ülkelerden, İspanya, Portekiz ve İtalya’da klima kullanımına bağlı enerji tüketimi, toplam enerji tüketiminin yüzde 51’ini oluşturuyor. Durum bizim ülkemizde de çok farklı değil. Her yıl milyarlarca dolar, klimaların çalışması için gereken enerjiye harcanıyor. Her ne kadar tasarruflu klimalar piyasada yer alsa da klimalrın çalışması için gerekli enerji miktarı çok büyük. Türkiye pahalı enerji kullanımında dünyada hep ilk sıralarda yer alıyor. En pahalı enerjiyi ada ülkeleri Malta ve Kıbrıs kullanıyor. Türkiye ise bunlardan sonra gelen 3. ülke. Dr. Lokurlu’nun buluşu ile özellikle yaz aylarında artan klima kullanımına bağlı enerji kaynakları tüketimi, tersine işliyor. Türkiye gibi güneşi bol olan ülkelerde soğutma için ihtiyaç duyulan elektrik tüketimi yerine; varolan güneş enerjisi, kurulan sistem aracılığı ile direk soğutmada kullanılıyor.

Solitem Güneş Enerjisi Panelleri

Solitem Güneş Enerjisi Panelleri

Ahmwt Lokurlu EnergyGlobeAward töreninde

Dr. Ahmet Lokurlu’nun teknolojisi 2004 yılından bu yana çeşitli ülkeler ve organizasyonlar tarafından çok önemli ödüllere layık görüldü. Almanya, İsviçre ve Avusturya gibi ülkeler tarafından enerji harcamasını aşağı çekmesi yönüyle ödüllendirilen Lokurlu, Energy Global Award, Global 100-eco Tech Award ve Sustainability Award gibi dünya çapında önem teşkil eden ödüllerin sahibi oldu. Ayrıca 2007 yılında Dr. Ahmet Lokurlu Time Dergisi tarafından “Dünyanın Küresel Kahramanı” ödülünü aldı. Bu ödülü daha önce alan kişilerin arasında Prens Charles, Angela Merkel, Mikhail Gorbaçov ve Al Gore gibi isimler yer alıyor.

Türkiye kullandığı enerjinin yüzde 73’ünü ithal ediyor
Konu hakkında yorum yapan Dr. Ahmet Lokurlu, enerji politikaları üretilirken, özellikle Türkiye gibi ülkelerde sürdürülebilir kaynaklara yönelmesinin önemini vurguladı. Dr. Lokurlu, güneş enerjisinin bir seçenek değil, bir mecburiyet olduğunun altını çizdi. Türkiye şu anda kullandığı enerjinin sadece %27’sine sahip, kalan %73’lük pay ise ithal ediliyor. Bu da artan fosil yakıtları göz önüne alındığında Türkiye’nin önünde ciddi bir yol ayrımı olduğunu gösteriyor. Ya önümüzdeki dönemde gerçekleştirilen enerji yatırımları güneş enerjisi gibi sürdürülebilir kaynaklara yönelik yapılacak ya da tablo bu sarmalın içinde giderek daha vahim bir hal alacak.

“Dünya güneş enerjisi kullanılarak kurtarılabilir”
Gerçekleştirilen bu buluş sayesinde kurumlar güneş enerjisini sadece ısınma için değil soğutma alanında da kullanabiliyor. Bu da güneş enerjisinin kullanılabildiği zaman aralığını ve sektörlerini ciddi bir biçimde genişletiyor. Oteller, yiyecek üretim tesisleri ve içki fabrikaları, güneşin ısıtıcı ve soğutucu enerjisinin yanında basınçlı buharı da kullanabiliyor ve üretim süreçlerine dahil edebiliyor. Süpermarketler ve veri merkezleri, güneş enerjisini kışın ısıtmakta, yazın ise soğutmakta kullanabiliyor. Hava alanlarında ve madenlerde ise güneş enerjisi soğutma özelliği ile birleştirilebilmekte, burada çalışan kişilerin ve ziyaretçilerin yaşam kalitelerini de arttırıyor.

Dr. Lokurlu, konu ile ilgili olarak: “Tüm dünya sürdürülebilir enerjinin ne kadar önemli ve vazgeçilmez bir olgu olduğunun farkına vardı. Türkiye’de ise birkaç kurum dışında durumun vehameti halen gözardı ediliyor. Özellikle, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde enerji politikası bu alternatif kaynakların etrafında şekillenirken, Türkiye bu konuda bir adım geride. Ancak hiçbir şey için geç kalınmış sayılmaz. SOLITEM olarak gerçekleştirdiğimiz projeler yavaş yavaş insanların ilgisini çekmeye başladı. Önümüzdeki dönemde yatırımcılar ve hükümetler yol haritalarını günü kurtarmak adına değil, kalıcı ve uzun vadede sonuç almaya yönelik olarak belirlemeliler” dedi.

SOLITEM ve yaptığı çalışmalar ile ilgili www.SOLITEM.de adresinden bilgi almak mümkün.

SOLITEM Hakkında: SOLITEM, 1999 yılında Dr. Ahmet Lokurlu tarafından kurulmuş olup, dünyada güneş enerjisi kullanan ve soğurmalı soğutma hücresi ile çalışan enerji tedarik sistemlerinin geliştiricisi, patent sahibi ve dünya lideri kuruluşudur. SOLITEM teknolojisinin esas odak noktası yenilenebilir enerjilerin, özellikle yüksek sıcaklıklarda güneş enerjisi teknolojisinin, büyük ölçekli yapıların mevcut enerji sistemlerine entegrasyonunun sağlanmasıdır. Firma bugüne kadar Energy Global Award, Global 100-eco Tech Award ve Sustainability Award gibi dünya çapında önem teşkil eden ödüllere layık görüldü. Ayrıca Dr. Lokurlu ve ekibi, 2007 yılında Time dergisi tarafından “Dünyanın Küresel Kahramanı” ödülünü aldı. Güneş enerjisi teknolojisinin ortaya çıkmasından beri en yenilikçi fikire sahip olan SOLITEM, dünyada rakibi bulunmayan bir yapıya sahip olup, misyonunu öncü teknolojisini olabildiğince çok noktaya ulaştırmak ve pazardaki lider konumunu pekiştirmek olarak tanımlamıştır.

3 thoughts on “Güneş Enerjisi Bir Tercih Değil, Mecburiyet

  1. rabi

    Güneş enerjisine ihtiyaç var da solitemin ürünleri kesinlikle yetersiz kalır… Adam gibi pil bulursanız sizi destekleriz..

    Reply
  2. BAŞOL BEKTEŞ

    SELAM
    Ben çelışmlarınız hk.daha fazla bilgi almak istiyorum.
    Örnek.200 m2 dört dairelik evimizde nasıl bir uygulama yapabiliriz.Hem ısıtma hem de soğutma
    Bilgi verirseniz sevinirim,İyi çalışmalar dilereim

    Reply
  3. İBRAHİM Tendürüs

    Ben yenilenebilr enerji sistemleri ile çok çok ilgileniyorum.
    Çalışmalarınızı en yüce şekli ne ise onunla taktir ediyorum.
    Bende bir eğitimci emeklisi ve çevre aydınlatma sistemleri ima
    latcısı olarak güneş direkleri ve güneş evleri,güneş besi ağılları,güneş sulama sistemleri ile arıcılara 220 volt elektrik üreteçli sistemler kurarak vatandaşımıza kalkınmada
    kolaylık sağlamaya çalışıyorum. Saygılarımla TEMİSAN

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir