Güneş Enerjisiyle Su Arıtma

By | 27 Kasım 2010


Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) geliştirdiği yeni yöntemle güneş paneli kullanarak tuzlu sudan içme suyu üretiyor. Aslında daha önceden de bilinen “ters osmoz” yöntemiyle çalışan sistemin benzerlerinden farkı görece düşük maliyetli olması.

Haiti depreminde yaşanan içme suyu sıkıntısıyla dikkatlerin bu alana çekilmesi, MIT Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Uzay Robotik Laboratuarı’nı (FSRL) ucuz maliyetli su artımı için araştırmaya sevketti.
Acil durumlarda, çöllerde, şebekeden çok uzak küçük kırsal bölgelerde acil su ihtiyacını düşük maliyetlerle sağlamayı amaçlayan sistem taşınabilir yapıya sahip.
8.000 doalra mal olan ilk deneme sistemi bulutlu havalarda bile 80 galon/gün temiz su üretmeyi sağladı. Daha büyük sistemler yapıldığında (ki bu mümkün) 1000 galon su üretilebilecek. Bu da 10 bin kişinin içme suyu ihtiyacını sağlamak anlamına geliyor. (1 galon= 3,78 Litre)

Aşağıdaki videoda deneme sisteminin çalışması gösteriliyor.

bu çalışmayı üniversiteden Steven Dubowsky, Amy BILTON ve Leah Kelley gerçekleştirmiş.

Olası bir acil durumda c – 30 kargo uçağıyla bu sistemden 25 tanesi felaket bölgelerine taşınabilecek.

Sistem nasıl çalışıyor?

Burada kullanılan arındırma işlemi ters osmoz yöntemine dayanmaktadır. Ters osmozda angstrom boyutumda küçük gözenekler bulunan özel polimer bir filtre kullanılır. Bu gözenekler o kadar küçüktür ki ancak su ve bazı organik bileşiklerin geçmesine izin verir. Sudaki tuz ve çeşitli iyonlar eleniyor.

2 thoughts on “Güneş Enerjisiyle Su Arıtma

  1. MUSTAFA AKÜST

    iyi de bu işin nesi yenianlayamadım doğrusu ?

    bildiğimiz deniz suyu reverse osmosis sistemininin güneş enerjisi ile elde edilen elektrikle çalıştırılması farklı olan nedir ??

    Reply
  2. MERT

    yeni değil ama memleketin neresinde var böyle bir cihaz ancak düşünüyoruz hiç icrate geçen olmayınca böyle basit matığı olan bir cihazı abd nin 2. büyük üniversitesi MIT bile büyük bir şeymiş gibi gösterebiliyor…

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir