İsrail Yenilenebilir Enerji Yatırımları

By | 23 Şubat 2011


İsrail fosil yakıtlara dayalı enerji üretiminin geçmişte kalacağı günleri amaçlıyor.

Özellikle savunma sanayii alanında yüksek bir teknolojiye sahip olan İsrail sahip olduğu birikimini yenilenebilir enerjiye aktarmayı hedefliyor. Ülkede yeşil enerji alanında faaliyet göstermek isteyen girişimci sayısı her geçen gün artıyor.

İsrail enerji ihtiyacını ithal kaynaklı kömür ve doğalgazdan karşılıyor. Güvenlik konusunda hassas olan ülke, enerjiyi de bir güvenlik ölçütü kabul ederek 2020 planlarında %10 yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşmayı hedef alıyor.
Nitekim İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kasım ayında 600 milyon dolar ayırdığı enerji bütçesinin gerekçesini ülke güvenliği olarak belirtmişti. Netanyahu, konuyu savunurken, “Ben bunu ulaşılması gereken en önemli ulusal hedef olarak görüyorum çünkü petrole olan bağımlılık batı dünyasının petrol üretici firmalara bağımlı olmasına yol açtı. Bu da İsrail’in konumuna ve güvenliğine zarar veriyor,” yorumunu yaptı.

İsrail’in uzun yıllar öncesine dayanan damla sulama, güneş kolektörü gibi yeşil enerji deneyimleri yüksek teknolojiyle geliştirilmeyi bekliyor. Şu an için ülkede otoyolların oluşturduğı titreşimden güç alan bir jeneratörle elektrik üretmeyi amaçlayan bir sistemin denemesi yapılıyor. Elektrikli otomobiller için de girişimlerin arttığı ülkenin en iyi bilinen yeşil enerji şirketi Project Better Place firması önümüzdeki yıl içerisinde İsrail çapında elektrikli araba şarj istasyonlarını genişletmeyi hedefliyor. Bu aynı zamanda dünyadaki en geniş şarj ağı olacak. ŞALOM

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir